Megújulhatnak a közösségek

2018.10.03. 06:30

Okosfejlesztéseket bemutató útmutató készül a magyar településeknek

Okosfejlesztéseket bemutató „útikalauzt” készít az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a hazai települések döntéshozóinak. A tárca célja, hogy támogassa a hazai okostelepülések létrejöttét és segítse fenntarthatóvá tenni életüket.

Az ITM MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: olyan útmutató kidolgozása a cél, amely a települések fejlesztéseinek és életvitelének fenntartható eszköztárát mutatja be. A kalauzban a többi közt arról olvashatnak majd, hogy a települések milyen korszerű, innovatív és fenntartható technológiákkal növelhetik gazdasági hatékonyságukat, hogyan vonhatják be fejlesztési projektjeik döntés-előkészítésébe a helyi lakosságot. Továbbá információt kaphatnak arról, hogy az ökológiai egyensúly megtartása mellett hogyan vegyék figyelembe a helyi adottságokat, a természeti és a társadalmi kölcsönhatásokat is.

Jelezték:

ennek segítségével a települések egymástól is tanulhatnak és tovább növelhetik fenntartható fejlődésüket, ezzel biztosítva a magas színvonalú életminőséget a jelen és a jövő nemzedékének is.

Közölték továbbá: a kormány célul tűzte ki a fenntartható települési fejlesztések országos megvalósítását, valamint az intelligens városi szolgáltatások összehangolt bevezetését és működtetését. Ez a Modern városok program, a Magyar falu program, a Digitális jólét program és az önkormányzatok integrált településfejlesztési intézkedéseinek összehangolásával valósulhat meg.

Az ITM várja az önkormányzatok és civil szervezetek minden olyan ötletét és elképzelését, amellyel hozzájárulhatnak az útikalauz összeállításához a fenntartható fejlődés jegyében. Javaslataikat jövő szerdáig, október 10-ig nyújthatják be elektronikus formában a [email protected] címre.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában