Közeleg a karácsony

2018.10.18. 22:00

A csomagforgalom további növekedésére számít a Magyar Posta

Az e-kereskedelem bővülésével a küldemények száma is jelentősen nőtt az elmúlt években, a posta tavaly több mint 21 millió belföldi csomagot és 18 millió feletti nemzetközi, bejövő küldeményt kezelt, idén pedig az árutartalmú küldemények száma éves szinten ismét mintegy 20 százalékos emelkedést érhet el – közölte a Magyar Posta csütörtökön.

Budapest, 2017. október 24. Külföldrõl érkezett küldeményeket szortíroznak a Magyar Posta Zrt. Nemzetközi Posta Kicserélõ Központjában Budapesten 2017. október 24-én. A Magyar Posta, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkészült a karácsony elõtti nagyobb csomagforgalomra és vámügyintézésre, az online vásárlók figyelmét pedig felhívják a földrajzi elhelyezkedéstõl függõ, eltérõ szállítási idõkre és vámszabályokra. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A karácsony előtti hetekben kiemelkedő a csomagforgalom, illetve a nemzetközi bejövő küldemények száma, a naponta kezelt árutartalmú küldemények mennyisége átlagosan kétszer akkora, mint máskor. A logisztikai csúcsidőszakra a Magyar Posta idén is növelte kapacitásait, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig felkészült az ilyenkor szokásos megnövekedett számú vámügyintézésre – ismertetik a közleményben.

A posta és a NAV felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy vegyék figyelembe a webáruház által jelzett szállítási időt, továbbá a vámszabályok ismeretében döntsenek a megrendelésekről. A karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet, az Európai Unióból pedig jellemzően 1-2 hét alatt érkezik meg a csomag – tették hozzá. A külföldről érkező csomagok leggyakoribb kiindulási pontja Kína, innen rendelnek a legtöbben. Ezt követi az Amerikai Egyesült Államok, Hollandia, Szingapúr, Németország és Szlovákia.

A több nemzetközi küldemény több vámeljárást is jelent: a NAV tavaly 64 ezer alkalommal vámkezelt Európai Unión kívüli országból feladott postai csomagokat, míg ez a szám idén már most meghaladja az 50 ezret. A NAV adatai szerint a csomagok leggyakrabban mobiltelefont, tabletet, étrend-kiegészítőt, ruházati termékeket és kiegészítőket, valamint LED-lámpákat tartalmaztak.

Az interneten cégtől, például webáruházból megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek. Százötven euróig szintén vámmentesek, de 27 százalék áfát kell fizetni a megrendelt áruk után, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni.

Ha EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, akkor 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. A csomag 150 euróig vámmentes, de 27 százalék áfát fizetni kell.

A 150 és 700 euró közötti értéknél 2,5 százalék a vám és 27 százalék az áfa, efölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot, vagy kérelem alapján 2,5 százalék vámot kell megfizetni – áll a közleményben.

Borítókép: Külföldről érkezett küldeményeket szortíroznak a Magyar Posta Zrt. Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában Budapesten 2017. október 24-én

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában