Digitális gazdaság

2018.09.13. 08:03

Amerikai magyar és hazai kutatók együttműködését szorgalmazza Áder János

A kaliforniai Szilícium-völgyben dolgozó magyar kutatók és az egyre erősödő magyarországi digitális gazdaság együttműködése mindkét fél javát szolgálhatja – mondta az államfő szerdán az egyesült államokbeli Redwood City-ben.

Redwood City, 2018. szeptember 13. Áder János köztársasági elnök (szemben b5) beszél, mellette felesége, Herczegh Anita (b4) a San Franciscó-i és környékbeli magyarság képviselõivel rendezett találkozón a Magyar Református Egyház tanácstermében az egyesült államokbeli Redwood Cityben 2018. szeptember 12-én. Szemben balról Szabó György, a Köztársasági Elnöki Hivatal gazdasági igazgatója (b), Szõke László, a KEH külügyi igazgatója (b2), Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) fõigazgatója (b3), Kõrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója (b6). Az eseményen jelen voltak többek között a Szilícium-völgyi Innovációs és Tudományos Társaság vezetõi, a helyi Magyar Katolikus Misszió, a Magyar Református Egyház, valamint a San Franciscó-i Magyar Cserkészet és Iskola képviselõi. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bruzák Noémi

Áder János kaliforniai látogatása keretében a San Franciscó-i és környékbeli magyarság képviselőivel találkozott: többek között a Szilícium-völgyi Innovációs és Tudományos Társaság vezetőivel, a helyi Magyar Katolikus Misszió, a Magyar Református Egyház, valamint a San Franciscó-i Magyar Cserkészet és Iskola képviselőivel.

Az államfő fontosnak nevezte a kaliforniai magyar kutatók szervezetének kezdeményezéseit, amelyekkel segítik az anyaországi kollégáikat, de rámutatott arra is: a magyar kutatókat tömörítő Szilícium-völgyi Innovációs és Tudományos Társaság építhet a hazai digitális gazdaság erősödésére. Lakosságarányosan Európában Magyarország ugyanis a második legnagyobb a digitális gazdaság által előállított értéket és a foglalkoztatottak számát tekintve.

A köztársasági elnök a kaliforniai kutatók figyelmébe ajánlotta a hazai Lendület-programot, amelynek célja, hogy megfelelő kutatási környezetet biztosítva csábítsa haza a külföldön élő fiatal tudósokat.

Az együttműködésben rejlő lehetőségeket Szabó Csaba, a tudományos társaság elnöke is megerősítette, hangsúlyozva: nemrég alakult szervezetük arra törekszik, hogy a hídszerepet töltsön be az anyaországgal.

Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita (b) a Magyar Református Egyház helyi templomában, középen Magyary-Köpe Gábor református lelkész
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Magyari-Köpe Gábor, a San Francisco és Környéke Magyar Református Egyház lelkipásztora arról számolt be, hogy az észak-kaliforniai magyarság célja egy új magyar ház létrehozása, amely nemcsak az egyházközösséget, hanem más helyi szervezeteket, illetve a magyarországi kapcsolattartást is segíthetné.

Az államfő a találkozót megelőzően kaliforniai innovációs cégeket látogatott meg: a Stanford Research Institute International kutatóintézetet, valamint a Google anyavállalatának, az Alphabetnek a jövőbe mutató technológiai vívmányokkal foglalkozó részlegét, a Google X-et. Az SRI International kutatóintézetben egyebek mellett a szén-dioxid megkötésének lehetőségeivel kapcsolatos kutatások eredményeit ismertették az intézet vezetői.

A környezet védelmét szolgáló fejlesztések a kutatók feladatai, az újszerű megoldások minél gyorsabb megtalálása után azonban a politikusok felelőssége lesz azok alkalmazása

- mondta Áder János, arra biztatva a fejlesztőket, hogy minél előbb álljanak elő a gyakorlati megoldásokkal.

A kaliforniai Menlo Parkban, az egykor a Stanford Egyetem kutatóinézeteként létrejött, majd önállósult intézmény számos területen, egyebek mellett az informatikában, az orvostechnikában, az űrtudományban vagy a robotikában segíti az alapkutatásokat abban, hogy a fejlesztések termékké válhassanak – ismertette Stephen Ciesinski, az SRI Intenal elnöke.

A megbeszélés résztvevői
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az 1946-ban alapított, mára több mint kétezer embert, főleg fejlesztőket alkalmazó intézet évente 500 millió dolláros árbevétellel rendelkezik. Nekik köszönhető a számítógépes egér kifejlesztése, de részt vettek az internet megalkotásában is. Az elnök a fejlesztéseik közül kiemelte például azt a távműtétek végzésére használható, da Vinci nevű robotot, amely nemcsak a távolságot segít leküzdeni az orvos és a betegek között, de képes az emberi kéznél precízebb munkát végezni.

Ahogy arról Szabó Csaba az SRI International üzletfejlesztési vezetőjeként beszámolt, az intézet a kutatások társadalmi hasznosságát helyezi előtérbe, hiszen a politikusok is a hasznosítható találmányokat karolhatják fel.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök (szemben b5) beszél, mellette felesége, Herczegh Anita (b4) a San Franciscó-i és környékbeli magyarság képviselõivel rendezett találkozón a Magyar Református Egyház tanácstermében az egyesült államokbeli Redwood Cityben 2018. szeptember 12-én

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában