nem lesz káros kibocsátás

2018.08.10. 17:52

Süli János: Paks II. garantálja a környezet tisztaságát

A beruházásért felelős tárca nélküli miniszter a Szentlőrinci Gazdanapokon elmondta: az erőmű építésénél mintegy 10 ezer ember dolgozik majd. Kiderült az is, hogy a magyar mezőgazdaság évek óta a legdinamikusabban fejlődők között van, ám az öntözés terén van még mit javítani.

Süli Jánosa mezőgazdasági szakvásár megnyitóján hangsúlyozta: energetika nélkül nincs mezőgazdaság, öntözés, olcsó energia nélkül nincs tartósítóipar, és nem lehet hűtőházakat működtetni. A miniszter kitért rá, hogy az erőmű építésénél 10 ezer ember dolgozik majd, élelmezésüket a dél-dunántúli régióból szeretnék megoldani, a „rövid élelmiszerutak kialakítása” érdekében együttműködnek az agrárkamarával.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára kiemelte, hogy érdemi előrelépés történt a mezőgazdasági termelésre a klimatikus viszonyok jelentette kockázat csökkentésében. Példaként a jégkárelhárítási rendszer működését, az öntözést célzó tervezett beruházásokat említette.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt években komoly teljesítményt ért el. 2010 óta másfélszeresére nőtt az agrárium kibocsátása,

az agrárexport az elmúlt nyolc évben 50 százalékkal emelkedett,

ebben az időszakban minden évben a magyar az Európai Unió három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdasága között volt.

Rámutatott, hogy az agrárkamara többéves fejlesztési programot készített, rávilágítva a problémákra, s felvázolva lehetséges megoldásukat. Szavai szerint az elaprózódott birtokstruktúra akadályozza a versenyképességet, átláthatóvá kell tenni a működési formákat, változtatni kell a számos kedvezményt adó, de „torz viszonyt eredményező” agráradózási rendszeren és szükség van előrelépésre a termésbiztonság terén is.

Az országos jégkárelhárítási rendszer az idén debütált,

az elmúlt évhez képest a felére csökkent a jégkár sújtotta területek nagysága, ezzel 10 milliárd forint termelési értéket sikerült megóvni

– mondta. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy az öntözés terén „tragikus a lemaradás”.

Közölte, Magyarországon az európai átlagnál sokkal alacsonyabb, mindössze 100 ezer hektár az öntözött terület nagysága, pedig csak a magyar agrárium jövőjét pozitívan befolyásoló fehérjeprogram megvalósításához 300 ezer hektár öntözött területre lenne szükség.

„Javaslatot tettünk, hogy 20 éven belül meg kell tízszerezni az öntözött területek nagyságát”

– mondta.

A vasárnapig tartó Szentlőrinci Gazdanapok Magyarország harmadik legnagyobb mezőgazdasági szakvására, ahol mintegy 420 kiállító mutatkozik be. Többségük gépkereskedő, állattenyésztő, növénytermesztő vagy az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozás, mellettük őstermelők, kistermelők, kézművesek jelennek meg a város határában található több tízezer négyzetméteres területén. A szervezők a háromnapos eseményre 25 ezer látogatót várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában