Járműipar, kultúra, elektromobilitás

2018.08.29. 17:24

Évértékelő rendezvényt tartott a Magyar Innovációs és Elektromos Járműipari Egyesület

Kiemelt “termékük” az az innovációs katalógus, amely a döntéshozók kezébe adja azokat a témákat és projekteket, amelyekkel érdemes foglalkozni.

Kiss Sándor elnök kezdeményezésére tavaly szeptemberben jegyezték be azt az egyesületet, amely ma évértékelő rendezvényét tartotta a budapesti Stefánia Palotában. A MIEJE célja a Magyar vízi-, légi –és szárazföldi járműipar nemzetgazdasági és társadalmi jelentőségének felismerése. Olyan személyeket és vállalatokat tömörít, amelyek elkötelezettek a magyarországi innováció hatékonyságának növelése mellett.

Csipai Roland, a MIEJE főtitkára tartott évértékelő összefoglalót az egyesület egy éves fennállása alkalmából és többek között az egyesület rakétasebességgel fejlődő tevékenységéről és eredményeiről beszélt.

Kiemelt célnak tartják, hogy a hazai innovatív elmék, feltalálók és gyártók menedzsmentje esetében a teljes innovációs lánc létrejöjjön a kutatásfejlesztésre vonatkozó ötletektől a világpiaci gyártásig terjedően. Kiemelt “termékük” az az innovációs katalógus, amely a döntéshozók kezébe adja azokat a témákat és projekteket, amelyekkel érdemes foglalkozni. Tavaly novemberben az Automotive kiállításon az egyik legnagyobb standdal voltak jelen és három önálló konferenciát tartottak, amelyeken az alábbi témákkal és eredményekkel foglalkoztak.

Az általuk szervezett konferenciákon felmérték az igényeket, valamint kiderült, hogy a “földön, vízen, levegőben” hármas egységéhez csatlakozott az űr is, mint az innovatív jövőbeli megoldások színtere és eszköze, amely a Puli Technologies által valósulhat meg. Az est vendége és egyben az egyesület tagja, Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész szívügye, a lovak témája és a hozzá kapcsolódó nemzeti történeti emlékpark létrehozása is kiemelt témaként mutatkozott meg. Foglalkoztak azzal is, hogy hogyan tudjuk más országok számára is elérhetővé tenni azokat az innovatív megoldásokat, amelyeket a MIEJE igyekszik összefogni és támogatni, egészen a tervektől a megvalósításig.

Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó szerint az emberiség túlélésének kulcsa rejlik a víz innovatív felhasználásában, s hogy óriási szükség van a MIEJE munkájára nem csak a vízzel, hanem további természeti kincseink innovatív felhasználásával kapcsolatban is. Hangsúlyozta, hogy amikor Magyarországot száz évvel ezelőtt megcsonkították és – ahogyan ő fogalmazott – leamputálták róla az erőforrásai nagy részét, egy jelentős nemzetgazdaságilag fontos potenciált, egy dolgot nem tudtak elvenni tőlünk: a magyar tudás, a “magyar agy”, a magyar lelemény megmaradt nekünk. A magyar nemzetben lévő potenciál is egy hatalmas vízgyűjtő terület, amelynek lakói gazdagíthatják a magyar innovációs leltárat, s a MIEJE ebben segít: egybegyűjti az értékes ötleteket, s továbbcsatornázza azokat a kormány felé, amely pedig kiemelt figyelemben részesíti mindezt – mondta el a főtanácsadó.

Az emberiség mai, napjainkban egyre nagyobb mértéket öltő problémájára, amely a vízzel kapcsolatos, a MIEJE gyakorlatilag világszintű megoldást kínál: a szennyvíz kristálytiszta ivóvízzé alakításáról van szó: vonatkozó projektjük a Josab Hungary Kft-vel közösen óriási mennyiségben képes tiszta víz előállítására.

A MIEJE iránti világméretű érdeklődést az is jól mutatja, hogy Kína legnagyobb buszgyártó vállalata, (Zhongtong Bus Holding) is támogatja a MIEJE munkáját, s a terveik között szerepel egy magyarországi kutatásfejlesztési központ létrehozása is.

Szóba került napjaink egyik égető problémája, a a méhek tömeges pusztulása, melyre szintén a MIEJE segítségével, egy magyar fejlesztés révén szintén van megoldás: elektromos hullámokkal lepergeti az atkát a méhekről.

A MIEJE mindemellett kulturális és oktatási innovációs ötleteket is felvonultat a katalógusában. Erről szintén Csipai Roland, a MIEJE főtitkára beszélt, aki elmondta, hogy a magyar értékek megőrzését célozza meg a Zeneszöveg.hu projektje, amely egyfajta nyelvőrként, a Magyar nyelv használatának szépségeit gyűjti összes és őrzi meg ezáltal határainkon innen és túl is innovatív módon közvetíti a kultúrát a dalszövegeken keresztül. A művészet, a technológia és az innováció tehát egymással szoros kapcsolatban képesek hatékonyan működni.

A fentiekre reflektálva Dr. Nemes Csaba főosztályvezető (Innovációs és Technológiai Minisztérium) elismerését fejezte ki a MIEJE sokrétű tevékenységével kapcsolatban és hangsúlyozta az elektromobilitás fontosságát és az erre vonatkozó szabályozási csomag összeállítását, mindezt egy időben a társadalmi innovációval, azaz hogy az embereket is “át kell szoktatni” egy, erre reflektáló viselkedésmódra.

Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy hozzáadott értékek nélkül nincs fejlődés és maximális támogatásáról biztosította a MIEJE-t, s erre vonatkozóan a belügyminiszter is ígéretet tett. Az elnök szerint

kerülni kell az üres frázisokat és a gyakorlati megoldások megvalósítása felé kell eltolni a hangsúlyt annak érdekében, hogy megmentsük a Földünket.

Batbayar Zeneemyadar, Mongólia Magyarországi Nagykövete szintén lelkes támogatója a MIEJE tevékenységének, s véleménye szerint az olyan kis népek, mint a mongolok (vagy a magyarok is) kiemelt célja kell, hogy legyen a jövő építése: együtt, közös összefogással, s olyan eszközökkel, amelyek sokrétűen alkalmazhatóak: azaz a nemzetgazdasági értékek hatékony felhasználásával és ezzel párhuzamosan a nemzetközi kapcsolatok építésével, hiszen ez fogja megmenteni a Földet a jövő nemzedékei számára.

Összefoglalásként Kiss Sándor elnök elmondta, hogy egyetlen út van a fentiek megoldására vonatkozóan: innováción alapuló újszerű megoldások, amelyekre éhezik a világ. A MIEJE számtalan lehetőséget kínál fel és gyűjt össze, valamint támogat ezen célok megvalósítása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában