sikeres agrárlobbi

2018.07.05. 10:25

Újra megindulhat a sertéspestis miatt beszűkült húsexport

A fertőzéssel érintett megyéken kívüli területekről Hongkongba, Új-Zélandra és Kanadába már szállítható magyar sertésáru.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dusan Petkovic

Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából kiderült, hogy a tárca eddig mintegy harminc, Európai Unión kívüli partnerországgal tárgyalt a kereskedelmi lehetőségekről, az elmúlt két hónapban összesen hat magas szintű, személyes egyeztetésre is sor került. Hongkongba, Új-Zélandra és Kanadába már szállítható magyar sertésáru, emellett Macedónia is csak Heves megyére tartja fenn a tiltást, és Grúzia is megnyitotta határait a magyar termékek előtt.

Az exportpiacok visszanyerése mellett a minisztérium elsődleges feladata az is, hogy a házi sertéseket megóvják a megbetegedéstől

- jelezte a tárcavezető. Magyarországon eddig kizárólag elhullott vaddisznókban mutatták ki a fertőzést.

A miniszter közölte azt is, hogy

baj esetén a járványügyi előírásokat betartó termelők kártalanításra számíthatnak, az állam az elhullott, illetve leölt állatok és a megsemmisített eszközök értékének száz százalékát megtéríti.

Hozzátette, hogy az Európai Uniótól is igényelhető támogatás a kártalanítási összeg 75 százalékára. A tárca továbbá vizsgálja a támogatási lehetőségeket az esetleges közvetett károk rendezésére is. Szükség szerint kérelmezni fogják az Európai Bizottságtól a rendkívüli piactámogatási intézkedés jóváhagyását – olvasható a Magyar Időkben.

Borítókép: Illusztráció

Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában