támogatás

2018.07.03. 17:29

Milliárdok jutnak vidékfejlesztésre

Júniusban több mint 21 milliárd forintról döntöttek, de még idén 50 milliárd forintos keretben pályázhatnak majd az élelmiszer-feldolgozás és a borászat szereplői.

Nagyhegyes, 2012. július 9. Egy férfi kisbálás szalmát ad fel vasvillával egy teherautóra, amint a szalma betakarítását végzik aratás után Nagyhegyes határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Vidékfejlesztési programban több mint 21 milliárd forint értékben, 17 pályázati felhívás esetében összesen 634 kérelem támogatásáról született döntés – mondta Kis Miklós, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár kiemelte, hogy az új döntésekkel együtt 1258 milliárd forintra nőtt a program kötelezettségvállalása: ez a teljes keret 97 százaléka.

A fel nem használt forrásokból idén

mintegy 50 milliárd forintos kerettel újabb pályázati lehetőséget nyitnak az élelmiszer-feldolgozás és a borászat támogatására, illetve 15-20 milliárd forint összegű felhívást hirdetnek az ökológiai gazdálkodást folytatók számára is.

A helyi piacok és a közétkeztetés fejlesztésére beérkezett pályázatokról is döntöttek – mondta az államtitkár. A felhívásra 783 kérelem érkezett be, közel 20 milliárd forintos igénnyel. Az irányító hatóság eddig 336 kérelmet támogatott mintegy 7,8 milliárd forint értékben. A támogatásnak köszönhetően helyi termelői piacok vagy vásárterek kialakítása, illetve közkonyhák fejlesztése valósulhat meg – mondta.

Hozzátette, hogy újabb 84 pályázó főleg falusi turizmus fejlesztésére fordíthat több mint 3,3 milliárd forint támogatást. Az élelmiszeripari beruházásokat újabb 2 milliárd forint szolgálja, az állattartó telepek korszerűsítésére újabb 13 kérelem részesült mintegy 1,7 milliárd forint támogatásban. A kertészeti fejlesztésekre újabb 71 kérelem nyert támogatást, közel egymilliárd forint értékben.

A fiatal mezőgazdasági termelők pályázatai közül is újabb 53 nyert mintegy 660 millió forint támogatást.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg 27 vidékfejlesztési felhívás nyitott mintegy 300 milliárd forint keretösszeggel, amelyre az elkövetkezendő időszakban folyamatosan lehet pályázni.

Borítókép: Egy férfi kisbálás szalmát ad fel vasvillával egy teherautóra, amint a szalma betakarítását végzik aratás után Nagyhegyes határában.

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában