mérlegen a gazdaság

2018.05.24. 13:57

Varga: megkezdődött a versenyképességi fordulat Magyarországon

Hazánk a közelmúltban több helyet is javított a versenyképességi rangsorokban, Varga Mihály pénzügyminiszter szerint ezek már a versenyképesség javulásának első visszajelzései.

Az ICEG European Center független közgazdasági kutatóintézet közreműködésével készülő 2018-as IMD Versenyképességi évkönyv 63 országot felsoroló rangsorában Magyarország öt helyet lépett előre, így jelenleg a 47. A miniszter erre reagálva hozzátette, ez már nem az első visszajelzése a magyar versenyképesség javulásának. Varga Mihály emlékeztetett: tavaly a World Economic Forum (WEF) 137 országot tartalmazó versenyképességi listáján 9 helyet javított az ország (jelenleg a 60.).

Két nagy intézet már nem téved, a mérések jól igazolják vissza azt a gazdaságpolitikai váltást, ami egyre inkább a versenyképességre, a hatékonyságra és a termelékenységre helyezi a hangsúlyt

- húzta alá.

A legfrissebb IMD évkönyv szerint adópolitikában 9 helyet, a közpénzügyek-költségvetési politikában 7 helyet, a gazdasági növekedés-belgazdaságban 20 helyet, a termelékenység-hatékonyság területén 12 helyet javított Magyarország – sorolta. Ezeken a területeken jelentősen előrelépett az ország, összegezte.

Képzett munkaerő, vonzó adókörnyezet

A mérés elismerte továbbá, hogy a képzett munkaerőben is jól áll Magyarország, valamint az adókörnyezet is vonzó. A hatéves bérmegállapodással 9 százalékra csökkent a társasági adó, ami Európában a legalacsonyabb – fűzte hozzá.

Ez még nem ad okot a teljes elégedettségre, sokat kell dolgozni a versenyképesség további javulásáért,

folytatta a miniszter.

Az unión belül jelentősen javult Magyarország pozíciója a rangsor szerint, megelőzte Szlovákiát, Horvátországot, Görögországot, Bulgáriát, Romániát. Még előttünk van Szlovénia, Lettország, Lengyelország, még van hova javulni, a megkezdett folyamatot kell erősíteni – mondta Varga Mihály. Kiemelte azt is, hogy a tanulmány szerint a legtöbbet javító ország Európában Szlovénia, Portugália, és Magyarország volt.

Miben kell még javulnunk?

A lista alapján a nyugdíjrendszer fenntarthatósága fontos szempont volt, az üzleti hatékonyság szintén olyan terület, ahol javulás volt. A foglalkoztatás bővülésének a lassulását elgondolkoztatónak nevezte, a munkaerőpiaci korlátok egyre inkább jelen vannak a felmérésekben, ezen tehát még dolgozni kell. Ehhez kapcsolódva bejelentette, augusztusban képzési programot indítanak a kormányhivatali dolgozóknak Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben, ami kedvező tapasztalatok esetén országossá bővülhet.

Javítandó területek közé sorolta a miniszter a gazdasági diverzifikáltságot, az állami intézményrendszer hatékonyságát, ahogy a népességfogyás területén vagy a nyelvtudásban is szükséges a javulás.

A miniszter összegzése szerint az irány egyre jobb, de nem lehetnek elégedettek. A Nemzeti Versenyképességi Tanács tavalyi létrehozása azonban segítette az előrelépést. A tanács hamarosan összeül, folytatja a munkáját, az oktatás, munkaerőpiac, kkv-k hatékonyságával terveznek foglalkozni – jelezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában