Jó évkezdet

2018.05.15. 11:56

Több mint 4 százalékkal nőtt a hazai GDP

A szakértők sem számítottak ilyen jó eredményre.

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 4,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A közleményből kiderül: a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá.

A következő negyedévekben pedig a GDP növekedése akár az 5 százalékot is elérheti – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az Origo hozzáteszi:

a régióban a magyar gazdaság teljesített a legjobban,

a román gazdaság stagnált, a cseh GDP 0,5 százalékal, a szlovák 0,9 százalékkal nőtt, míg éves szinten a régiós országok élére került a magyar növekedés: a román GDP 4 százalékkal, a cseh 4,5százalékkal , a szlovák 3,6 százalékkal növekedett.

Egy másik szakértő, az Erste Bank makrogazdasági elemzője óvatosabb ennél, szerinte az éves növekedési ütem végül 3,7 százalék körül alakulhat majd, ami elsősorban a belső keresletre támaszkodhat. Úgy látják azonban, hogy a külső, Eurózónás konjunktúrának köszönhetően pozitív kockázatok övezik az előrejelzésüket, vagyis a növekedés ennél nagyobb is lehet. A gazdaság strukturális hiányosságai, például az egyre égetőbb munkaerőhiány viszont némileg árnyalhatják a képet.

Varga Mihály kijelölt pénzügyminiszter szerint a KSH adatai a magyar gazdaság erős növekedési képességét igazolják. Kijelentette:

a bővülés széles bázison nyugszik, így szinte minden ágazat érdemi növekedést tud felmutatni.

A gazdaság kiemelkedően jó teljesítményét nagyrészt a szolgáltatások gyorsulása magyarázta, ami egyben visszaigazolja a kormányzati intézkedések eredményességét is – tette hozzá Varga Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában