Biztonságos magyar termék

2018.05.11. 16:30

Megbízható minőségűek az itthoni zöldségek és gyümölcsök

Az unión kívüli országokból érkező, tisztázatlan eredetű árucikkeknél bizonytalan, hogy milyen vegyszerrel kezelték azokat.

Suszter Gabriella, a növényvédő szereket is vizsgáló Wessling Hungary Kft. független laboratórium munkatársa azt nyilatkozta a Laboratórium.hu szakportálnak, hogy a korábbi vizsgálatok eredményei szerint a magyar piacon kapható zöldségek és gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti mennyiség pedig csak a vizsgált termékek közel egy százalékban volt mérhető – foglalja össze a Magyar Idők.

A portálon olvasható, hogy bár az EU más országaiból származó termékek általában biztonságosnak tekinthetők, egy most zárult ötéves franciaországi felmérés arra mutatott rá, hogy a gyümölcsöknek 73, a zöldségeknek pedig 41 százaléka tartalmazott valamilyen növényvédő szert. A nem idényszerűen kapható gyümölcsök esetében leginkább az okozhat problémát, hogy sokszor a származási hely is bizonytalan, így pedig azt sem lehet tudni, hogy milyen növényvédő szereket alkalmaztak a termelés során a gazdálkodók – így ezekkel nem árt óvatosnak lenni.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Aleksei Potov

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában