Díjátadás

2018.04.11. 14:21

Megnyílt a 37. Construma építőipari szakkiállítás

A Hungexpo vásárközpontban 18 ország csaknem 600 kiállítója várja az érdeklődőket Budapesten április 11. és 15. között.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára megnyitójában elmondta, hogy az építőipar Magyarország egyik fontos nemzetgazdasági ágazata.

Hozzátette, ezt bizonyítja, hogy tavaly az építőipar adta több mint az egyötödét a bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékos bővülésének, ráadásul a szektor 2017-ben 29,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az államtitkár közölte, az építőiparban a foglalkoztatottak száma meghaladta a 300 ezret, és az ágazat, a kiemelt állami beruházásoknak, a versenyszféra ipari létesítményeinek és a családok lakásépítéseinek köszönhetően továbbra is növekedési pályán van.

Lepsényi István közölte, a versenyszféra beruházásai tavaly 6600 milliárd forintot értek el, és ezek is közrejátszottak abban, hogy az építőipar 2017-ben 2500 milliárd forintot teljesített. Kiemelte, az idén azt várják, hogy a szektor teljesítménye érje el a 3000 milliárd forintot.

Az államtitkár a lakásépítések helyzetéről megjegyezte, tavaly majdnem 40 ezerre emelkedett az építési engedélyek száma és 15 ezer lakás épült. Idén további bővülés várható és arra számítanak, hogy néhány éven belül az országban az évente épített lakások száma eléri az elfogadhatónak ítélt 30-40 ezres számot – mondta.

Lepsényi István kiemelte: az építőiparban elért eredmények mögött a magyar gazdaság gyors ütemű növekedése áll, valamint a jó egyensúlyi helyzet és a kormány támogató intézkedései. Utóbbiak közül példaként említette az új építésű lakásoknál az 5 százalékos áfa-kulcsot és a családi otthonteremtési kedvezményt (csok). Szólt arról is, hogy 2018. januárjáig mintegy 70 ezer csok-kedvezmény kérelmet fogadtak be, 190 milliárd forint értékben.

Lepsényi István felidézte a kormány és az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) között tavaly novemberben létrejött megállapodást, amelyre a szavai szerint az elmúlt 30 évben nem volt példa. A megállapodás értelmében a kormány 3 év alatt 20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad az építőipari vállalkozásoknak. A támogatások az ágazat átalakítását szolgálják, hogy a szektorban dolgozó vállalkozások korszerű technológiát alkalmazzanak. Az első kilenc vállalkozással már alá is írták a múlt hónapban a támogatásról szóló szerződéseket, 1,9 milliárd forint értékben – mutatott rá az államtitkár.

Lepsényi István a szakképzés helyzetéről elmondta, hogy az építőipar ma már más tudást követel és ennek megfelelően kell tanítani a fiatalokat. Az ágazatban megjelenő új technológiák, az új gépek és eszközök új tudást igényelnek – hangsúlyozta az államtitkár.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Construma az iparágat sújtó problémákra is próbál megoldásokat kínálni, főként a munkaerőhiányra. Hozzátette: a munkaerőhiány kezelésének két iránya van, az egyik az automatizálás, a másik pedig a képzés. Ez utóbbi miatt fontos programja a kiállításnak a Szakmák éjszakája, ahol azt mutatják be a fiataloknak, hogy az építőipar ma már nem csak a betonkeverőt, a maltert és a téglát jelenti, hiszen ez az ágazat a 4. ipari forradalom egyik legfontosabb terepe, ahol egyre nagyobb szerepet kapnak a technológiai újítások. Kiemelte: „a szakkiállításon itt van minden, ami modern, fenntartható, innovatív és tudatos”.

A megnyitót követően átadták a Construma-díjakat: díjat kapott C-Belt Kft., a Geothermal Response Test Kft. az Icopal Kft., a Kamleithner Budapest Kft., a Mapei Kft., valamint a Siemens Zrt. és a Wolf Bavaria Hang és Tűz Kft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában