fejlesztés

2018.04.13. 13:29

Jövő év nyarától öt másodperc alatt utalhatunk

Jövő év júliusától lép életbe az azonnali fizetések rendszere Magyarországon, amely a lakosság és a vállalkozások számára jobb banki szolgáltatások egész sorozatát nyitja meg - mondta Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója a KPMG banki vezetők számára pénteken tartott szakmai eseményén.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Konstantin2017

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Selmeczi-Kovács Zsolt azt is megjegyezte: a hátralévő időben még nagyon hosszú utat kell megtenniük a bankoknak informatikai rendszereik és a teljes banküzem átállításával.

Iszály Mónika, a Giro Zrt. projektvezetője arról beszélt, hogy terv szerint haladnak az azonnali fizetés rendszerének kiépítésével.

Az MNB által kezdeményezett szabályozás szerint jövő év júliusától a számlák és vásárlások azonnali teljesítéssel fizethetők az év bármely napján, akár éjjel vagy ünnepnapokon is. A bankokat arra kötelezik, hogy a 10 millió forint alatti belföldi (egyedi, nem kötegelt) átutalásokat 5 másodperc alatt teljesítsék – mondta a közlemény szerint a projektvezető, aki úgy vélte, a Magyar Nemzeti Bank nem fogja kitolni az indulás határidejét.

Taksz Ildikó, a KPMG banki üzletágvezető partnere szerint a felhasználók számára az új élményt nem annyira a sebesség, mint inkább az új megoldások megjelenése jelenti majd.

Az új fizetési rendszerre rácsatlakozhatnak olyan nem banki szolgáltatók is (fintech cégek), amelyek egészen új módszerekkel állnak elő, olcsóbbá és egyszerűbbé téve a banki műveletek végrehajtását főként telefonra letölthető alkalmazásokon keresztül – hangsúlyozta a könyvvizsgáló szakembere.

Borítókép: Illusztráció

Shutterstock.com / Konstantin2017

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában