Munkaerőhiány

2018.04.26. 08:48

A piaci igényekhez kell alakítani a képzéseket Parragh László szerint

Az oktatási rendszer sok ponton nem érdekelt a változásban, miközben a piaci igények nagyon gyorsan változnak – hangsúlyozza a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: azt kell tanítani, amire a piacnak szüksége van, és nem azt amire az iskolának kapacitása van. Hozzátette: a cégek 67 százaléka szerint hiányzik a szakképzett munkaerő Magyarországon.

Fontosnak nevezte az olyan képzések népszerűsítését, amelyek iránt van munkaerőpiaci kereslet. Hozzátette, a duális képzést tovább kell erősíteni, emellett fontos a digitalizáció, valamint az objektív vizsgáztatási rendszer országos kialakítása.

Sokszor találkozunk például olyan szituációval, hogy az iskolában van 30 varrógép, ezért megpróbálnak textilipari szakmunkásokat oktatni, miközben a gyár már réges-régen bezárt, és az egész környéken nem találni varrónői állást

- mondta Parragh László. Hangsúlyozt, hogy a kereslet és a kínálat nagyon távol van egymástól, majd hozzátette:

„Én nagyon bízom benne, hogy a kormány kellő felhatalmazással és kellő elszántsággal fog ehhez a rendszerhez hozzányúlni.”

A kereskedelmi és iparkamarai elnök arról is beszélt, hogy legyen nyitott a felsőoktatás a jó szakmunkások előtt. Parragh László szerint ha egy szakmunkás jó a szakmájában, annak legyen lehetősége karriert építeni. Kifejtette: bár a szabályozás elindult, a tételes végrehajtás még hiányzik ahhoz, hogy a szakmunkások könnyebben juthassanak be a felsőoktatásba. Példaként említette, hogy a jelentős autóipari cégek vezetőinek nagy része szakmunkásként kezdte.

A teljes beszélgetést itt tudja megtekinteni:

Borítóképünk kivágás a fenti videóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában