Agrárium

2018.02.28. 12:40

Több a családi gazdaság

Míg 2010-ben az egyéni gazdaságok aránya 53,3 százalék volt az országos mezőgazdasági területek tekintetében, addig 2017-re már 59 százalékra nőtt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a magyar mezőgazdasági kibocsátás növekedése 2010 és 2017 között az első háromban alakult az unióban.

Számottevő mértékben eltolódott 2010 óta a földhasználat aránya az egyéni gazdaságok és a gazdasági szervezetek között: a cégek részesedése csökkent, az egyéni gazdaságoké nőtt – közölte a NAK a Magyar Hírlap szerdai számának azon kérdésére, hogy miként alakult az elmúlt években a családi gazdaságok aránya.

Ez egyebek mellett a 2014-ben hatályba lépett új földforgalmi törvénynek és a Földet a gazdáknak! program sikerének köszönhető, illetve ezt a folyamatot a támogatáspolitika is segítette: a 2014 és 2020 közötti időszakban a kisüzemek fejlesztését összehangolt támogatási eszközrendszer szolgálja. A kisgazdaságok 2015-től bevezetett egyszerűsített támogatása jelentősen csökkentette a kisüzemek adminisztrációs terheit.

A kormány – a kisgazdaságok, a parasztpolgári réteg megerősítésére épülő – agrárpolitikáját visszaigazolják az elmúlt években elért eredmények – írta a NAK -, és 2010 óta másfélszeresére nőtt az agrárium kibocsátása és az agrárexport, több mint hetvenezer új munkahely jött létre az ágazatban – olvasható a Magyar Hírlapban.

Borítóképünk illusztráció

Forrás: MTI / Balázs Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!