Bulvár-celeb

2023.06.04. 12:18

Megszólalt a szakértő: ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció alapítója magyarázta el, miért dönthetett így az eltűnt hegymászó.

MW

Fotó: FACEBOOK.COM/SUHAJDASZILARDCLIMBER

Az egész országot megrázta Suhajda Szilárd hegymászó tragédiája, aki a Mount Everesten tűnt el.

Sokan már azt sem értik, miért vállalkozik valaki ilyen életveszélyes expedícióra, azt meg főleg nem, hogy miért nem fordul vissza, ha rosszak a körülmények vagy nem érzi jól magát.

Az Origónak most megszólalt Kollár Lajos hegymászó, aki elmagyarázta, mi játszódhatott le Szilárdban.

„A lényeg az, hogy Szilárdnak szerdán, nepáli idő szerint délben vissza kellett volna fordulnia. 

Ugyanakkor megértem őt, mert hihetetlen mentális erő kell ahhoz, hogy valaki karnyújtásnyira a céltól meghozza azt a döntést, hogy visszafordul. Szilárd nem tette meg, s onnantól versenyt futott az idővel, mert a halálzónában nincs az a hihetetlen emberi állóképesség, amivel ennyi időt túl lehet élni”

 – mondta a sportember.

„Amikor hallottam, hogy Szilárd szerdán délben – nepáli idő szerint –, sőt még fél kettőkor sem indult el lefelé, sajnos tudtam, hogy nagy baj van. Az Everesten extra hideg időjárás volt ebben az évben, voltak csúcsmászások, de tizenvalahány haláleset is volt.

Még egyszer mondom, megértem Szilárdot, mert elképesztő munkát tett bele, hogy elérje a célját, nem tudott visszafordulni. Mit lehet mondani most? Semmit”

– tette hozzá Kollár Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában