Bulvár-celeb

2022.12.26. 15:12

Ivott pár pohárral? Ennyit várjon, mielőtt vezet!

Ünnepek idején még aktuálisabb a kérdés: mennyit kell várni a vezetéssel, ha valaki ivott. Sok minden befolyásolja, hogy az elfogyasztott alkohol mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből.

Fotó: Shutterstock

Sokféle kalkuláció létezik, a legfontosabb amit rögtön az elején érdemes tisztázni: teljesen bizonytalan, hogy az alkohol mikorra ürül ki teljesen a szervezetből - írja a boraszportal.hu.

Az alkohol lebontása ugyanis egy rendkívül összetett folyamat, amit számos tényező befolyásol. Egy egészséges és jól működő emberi test 10 kilogrammonként nagyjából egy gramm tiszta alkoholt tud feldolgozni egy óra alatt. 

Pédául egy korsó 4 %-os alkoholtartalmú sörben nagyjából 20 gramm alkohol található, vagyis egy 70 kilogramm tömegű embernek közel három órájába telik, hogy felszívódjon a szervezetéből egyetlen üveg sör. 1 feles 40 %-os tömény, több min 2 óra,  2 dl 10%-os bor: 1 óra 40 perc.

Ha ennél is pontosabb adatokra kíváncsi, létezik több telefonos aplikáció, de akár ez az alkohol kalkulátor: ide kattintva kiszámolhatja, mennyi az annyi.

 A testsúly mellett befolyásolja az anyagcsere ideje, az életkor, az elfogyasztott ételek mennyisége és minősége, hogy mennyire pihent, aki iszik, vagy akár az, hogy a máj korábban mennyire volt leterhelve és egészséges-e.

Mivel az alkohol leginkább a központi idegrendszerre hat, így hatása a központi idegrendszer által befolyásolt szervrendszerekre, azaz az egész szervezetre hat. Ha az alkohol le is bomlik, az idegrendszert még később is befolyásolhatja, ezáltal a vezetésre is hatással lehet. 

A legóvatosabbak azt tanácsolják, hogy az ivás és vezetés között legalább 24 óra szünetet kell tartani.

Fontos: Magyarországon zéró tolerancia van, azaz kizárólag 0 százalékos véralkoholszinttel lehet vezetni!


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában