Bulvár-celeb

2022.10.05. 17:33

Újszülött kisfiút hagytak a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában

A kisfiúnak a kórház dolgozói a Réthy Ferenc nevet adták. Az elmúlt bő tíz évben Réthy Ferenc immár a hetedik újszülött, akit a csabai kórház babamentő inkubátora mentett meg.

Az újszülött kis súllyal született, de egészséges és jól van.

Forrás: beol.hu

Fotó: Békés Megyei Központi Kórház

Kedden hajnalban jelzett a békéscsabai Dr. Réthy Pál Tagkórház babamentő inkubátora, amelyben egy újszülöttet helyeztek el. 

Dr. Zsilák János orvosigazgató a beol.hu-nak mondta el, mi történt kedd hajnalban:

Hajnali 3:52 órakor értesítették a csabai gyermekosztály ügyeletesét a személyi portáról, hogy az újszülöttmentő inkubátorba egy újszülöttet helyeztek el. 

A babát stabil állapotban találták meg, kissé kihűlve. Szülőszobai ellátását követően gyermekosztályukon helyezték el, a Réthy Ferenc nevet adva neki. 

Tekintettel a kis születési súlyára (2140 gramm) azonban jó általános állapotban átkerült a gyulai gyermekosztályra.

Az inkubátor 2006 óta működik az intézményben. Az elmúlt bő tíz évben Réthy Ferenc immár a hetedik újszülött, akit a csabai kórház babamentő inkubátorába helyeztek.

Az inkubátort éjjel-nappal igénybe lehet venni, és megfelelő környezetet biztosít az itt elhelyezett kisbabának. Annak, aki belép a babamentő inkubátor helyiségébe, két perce van cselekedni. Ennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy anonim módon elhelyezhesse újszülött gyermekét, majd távozhasson anélkül, hogy felfedné kilétét. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ általános tájékoztatója szerint 

a gyermek „védett” helyre (babamentő inkubátorba) történő elhelyezésére jogilag „titkos” örökbeadásnak minősül, így nem jár büntetőjogi következményekkel. A cselekedettel az érintett egyben lemond szülői felügyeleti jogáról, amely döntés jogilag 6 hét múlva válik végérvényessé, addig tehát meggondolhatja magát az édesanya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában