Bulvár-celeb

2022.10.13. 11:33

A gyerekekre jelenti a legnagyobb veszélyt az új koronavírus-mutáció

Elképesztő új tünetekkel támad a koronavírus legújabb mutációja, ami a kicsikre jelenti a legnagyobb veszélyt. Volt, akire vakbélre utaló hasfájással, volt, akinek szűnni nem akaró migrénnel és olyan is, akinek kiújuló övsömörrel csapott le az omikron új mutánsa.

Fotó: Shutterstock

A legújabb adatok szerint rengeteg az új koronavíus-fertőzött világszerte. Nálunk az elmúlt héten elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 47 680 főre emelkedett. Jelenleg 1700 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Sajnos tehát korántsem lehet kijelenteni, hogy a Covid eltűnt az életünkből, sőt. 

A vírus mostani omikron alvariánsa azonkívül, hogy egy hétig, tíz napig fertőz, viszonylag enyhe tüneteket okoz többségében az aktív szakaszában, de azért igen súlyos post-Covid, long-Covid tüneteket okozhat fiataloknál akár hónapokig a betegség lezajlását követően. 

Ezek a tünetek az alvászavar, a pánikbetegség, szívproblémák, vérnyomás-ingadozás, hasi panaszok, hajhullás, ideg- és izomfájdalom, erőteljes fejfájás lehetnek. És belenyúl a Covid az érfal feszülésébe, a véralvadásba, akár krónikus gyulladást is fenntartva.

– Kolompol a vészcsengő! Ma majdnem minden harmadik betegem torokfájást vagy lázzal járó köhögést és izomfájdalmat, gyengeséget panaszolt

– írta Facebook-oldalán a minap Hétköznapi hős címet kapó dr. Mangó Gabriella a Bors cikke szerint.

– Volt a hétvégén olyan Messenger-üzenetem, amiben az anyuka leírta, hogy a kisgyerekének olyan erős hasi fájdalma volt, hogy a kórházban kötöttek ki vakbélgyanúval, és kiderült, hogy „csak” Covid volt a panaszok oka. Volt olyan páciensem is, aki erős vesefájdalmat érzett, vagy semmire nem múló fejfájás kínozta. És Covid. Vagy kiújult több betegnek az évek óta nem jelentkező övsömöre. Ezt is az immunrendszert legyengítő Covid okozta.

Durva mutáns

A doktornő arra is kitért, hogy a betegség lefolyása után jönnek csak az igazán durva elváltozások.

– Most a Covid fő tünete az erős torokfájás, gyengeség, izomfájdalom, köhögés, amely alig-alig szakad fel, és akár két-három hétig is eltarthat. A gyorstesztek ugyanazon tünetek mellett fele-fele arányban pozitív-negatívak. Elképzelhető, hogy az omikron eddig emlegetett variánsai sokat mutálódtak, és ezekről azért nem tudunk, mert a mutációkat már alig-alig monitorozzák világszerte

– folytatta a népszerű orvos. 

– Ami FONTOS: ezt a féle megbetegedést követően nemegyszer tapasztalom azt, hogy amikor már se láz, se hőemelkedés, esetleg csak enyhe torokkaparászás ha marad a tünetek kezdetétől számított egy-két hét múlva, akkor ha belenézek, vagy megkérem a beteget, hogy nézzen bele a torkába, akkor a lenti képet látom láz nélkül. Ami kép egyértelműen felülfertőződött garatra vagy mandulára utal, ami antibiotikum nélkül nem gyógyul – írja a doktornő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában