Interjú

2022.02.23. 17:32

Megszólalt a megvádolt magyar úszóedző

Turi György mesteredző már csak a klubjában, a mellette végsőkig kiálló Kőbánya SC-ben dolgozik tovább. Az egyik legsikeresebb úszótréner csak távolról figyel, nem jár le a medence partjára.

Turi György volt már a csúcson és megjárta a poklot. Módszerei miatt megszólaltak egykori tanítványai, a vádak okán a Magyar Úszó Szövetség bizottságot hozott létre, amely megállapította, hogy Turi nem követett el szexuális zaklatást, ám testi, lelki bántalmazás az elmúlt évtizedekben előfordult. Az edző lemondott összes tisztségéről, amely az úszó szövetséghez kötötte, viszont klubjában szakosztályvezetőként folytatja munkáját. A Kőbánya SC-ben az utóbbi 40 évben többek között olyan versenyzők nevelkedtek, mint Egerszegi Krisztina, Güttler Károly, Késely Ajna vagy Cseh László.

- A medence partjára csak ritkán megyek le, viszont az edzőim munkáját óráról órára figyelemmel kísérem – mondta a Borsnak Turi György. – Stopperrel a kezemben már nem dolgozom, helyettem vagy inkább velem komoly stáb felügyeli, irányítja munkát.

Turi György elmondta, mindent megbeszélnek a kollégákkal, bár nem mondta ki, de szavaiból érezhető volt, hogy az elmúlt sok évtized alatt bizonyíthatóan bevált edzésmódszerein nem enged változtatni, igaz a fiatal edzők nem is nagyon szeretnének mást.

- A klubunkból mindig kinőtt egy-két nemzetközileg is elismert versenyző, s ezt a hagyomány folytatni akarjuk. Igaz néhányan elhagytak bennünket, de bízom abban, hogy a budapesti világbajnokságon lesz kőbányai úszó, például Telegdy Ádám vagy Rohács Réka, akikért szoríthatunk.

Turi hozzáfűzte, reméli, hogy a jövőben tovább bővül az a gyűjtemény, ami az uszoda falát díszíti és a 16 olimpiai érem mellé további kőbányás úszók medáljainak képe is felkerül majd. Ehhez sokat kell dolgoznia az edzőknek és a vezetőknek egyaránt.

- Az utánpótlás edzőnek a legfontosabb feladata a tanítás, az oktatás, a sportág megszerettetése – összegzett Turi. - De, aki válogatott sportolókkal foglalkozik, olimpikonok felkészülését irányítja, végső soron csak az eredmények minősítik. Egyszer Berczik Zoltán, az asztalitenisz aranycsapat trénere mondta: nekem az a dolgom, hogy a legerősebb csapatot állítsam asztalhoz, mert győzelmet várnak tőlünk. Ezért, ha kell, az ördöggel is megvívok. Zoli szavait soha nem felejtem el, magam is így teszek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában