Segítség

2022.02.10. 07:04

A szakértők elárulták: így küzdhetünk meg a poszt-Coviddal

A Semmelweis Egyetem közzétett egy összefoglalót, ami segíthet a tünetek leküzdésében.

A koronavírus után egyeseknél jelentkezhetnek poszt-Covid tünetek. Ezek alatt azt értjük, amikor a fertőzés lezajlása után legalább 4 hét eltelt, és egyes tünetek megmaradtak, melyek megnehezítik a mindennapokat, rontják az életminőséget.

Mentális gondokat is okozhat

A poszt-Covid tünetek lehetnek testi (például keringési és vérnyomás problémák, nehéz légzés, köhögés), valamint pszichológiai tünetei is. Nemcsak testi, de lelki állapottal is összefügghet például a vissza-visszatérő mozgásszervi fájdalom, a fáradékonyság, a terhelhetőség csökkentése és az elhúzódó hasmenés.

A Semmelweis Egyetem összegyűjtötte a legjellemzőbb mentális poszt-Covid tüneteket:

  • Szorongás az újrafertőződéstől vagy általában a betegségektől való félelem, az egészségbe vetett hit megrendülése
  • Hangulati tünetek, az érdeklődés, örömérzés elvesztése, illetve egyéb depressziós tünetek
  • Alvászavar
  • Pánikrohamok
  • Ingerlékenység, alacsony stressztűrő képesség
  • Tompult, lassult gondolkodás
  • Rémálmok
  • Kényszerű, nagy szorongással járó visszaemlékezés egy-egy, a Covid-betegséghez kapcsolható, nagyon megterhelő életeseményre (például a kezelés vagy a hozzátartozó kezelése során szerzett élmények, vagy a Covid-járványhoz kapcsolható egyéb esemény)
  • Átélhetünk gyászt is, ha valakit elvesztettünk a járványban

 

Mi okozhatja a mentális tüneteket?

1. A vírus közvetlen hatása az idegrendszerre.

2. A fertőzéssel járó érzelmi terhek (félelem, szorongás, kórházba kerülés élményei).

3. A hétköznapi élet és a biológiai ritmus felborulásából adódó terhek.

 

Hogyan küzdhetünk meg a tünetekkel?

A legfontosabb, hogy elhúzódó pszichológiai zavarok esetén ne habozzunk segítséget kérni! Alvási problémák esetén (ha többször alszunk rosszul, mint jól) egy hónap után, hangulati tünetek esetén két hét után, ha nagyon kétségbeesett, esetleg halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolataink vannak, akkor azonnal.

Az úgynevezett „önsegítő módszerekkel” saját magunkon is tudunk segíteni. A Semmelweis Egyetem ezekről is közzétett egy mindenki számára elérhető összefoglalót, ami segíthet az érintetteknek. Ez ide kattintva érhető el.

 

Long-Covid és poszt-Covid

„A legtöbb esetben maguktól rendeződnek a koronavírusból való felgyógyulás után megmaradt problémák, de mindenképp fontos orvoshoz menni, ha baj vanmondta korábban a Ripostnak Rusvai Miklós virológus a fennmaradó testi tünetek kapcsán. – Nagyon változó, mennyi idő, mire sikerül megszabadulnia valakinek a tünetektől. Hat hétig az igazolt fertőzés után long-Covidról beszélünk, ha még tartanak a tünetek, hat hét után pedig már poszt-Covidról. Poszt-Covidnak nevezzük azt a jelenséget is, amikor a fertőzés átvészelése után minimum hat héttel később jelentkeznek tünetek.”

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában