Hősies helyzetfelismerés

2021.12.12. 05:50

"Előttem esett össze" - tornatanára élesztette újra a 17 éves fiút

Drámai pillanatoknak lehettek szemtanúi nemrég egy újpesti gimnázium tanulói és tanárai. Az iskola egyik diákja a karácsonyi focitorna előtt esett össze. A légzése is leállt.

Az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium tanulói a hagyományos év végi focitornára, a Könyves Kupára készülődtek, amikor az egyik társuk rosszul lett. A 17 éves Ákos, amilyen gyorsan eszméletét vesztette, olyan hirtelen magához is tért. Az igazi dráma akkor kezdődött, amikor a fiú ismét elájult, ám másodjára már a légzése is leállt.

Előttem esett össze a fiú. Rögtön éreztük: nagyon nagy lehet a baj. Kollégáimmal azonnal megkezdtük az újraélesztését, közben becsuktuk a tornaterem ajtaját, társai kint maradtak

– emlékezett vissza a szörnyű percekre Buda Tibor testnevelés szakos tanár, aki hatalmas lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot.

A férfi két kollégájával együtt volt az eszméletét vesztett fiú mellett. Tibi bácsi ekkor kezdte meg Ákos újraélesztését, miközben már felvették a kapcsolatot a mentősökkel. A diszpécser folyamatosan instrukciókkal látta el a pedagógust, aki tisztában volt az életmentés alapjaival, mivel a főiskolán megtanították neki a szükséges technikákat.

Csak azt tettem, amit bárki megtette volna.

"A körülöttem állók megingathatatlan lélekjelenléte szoros együttműködést eredményezett, ami nélkül egészen máshogy is alakulhatott volna a történet vége" – idézi a tornatanárt a Bors.

A kiérkező mentősök stabilizálták Ákos állapotát és bevitték a kórházba. A lap úgy tudja, hogy a fiút ugyan az intenzív osztályon kezelik, hősiesen viselkedő tanárának, és a gyors újraélesztési kísérletnek köszönhetően károsodás nélkül úszta meg az esetet.

Az Országos Mentőszolgálat közleményben gratulált az életmentésben részt vevő pedagógusoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában