rémisztő élmény

2021.07.18. 12:30

Unokái szeme láttára lett rosszul Németh Lajos: kórházba is került

Hisz benne, hogy a sorsunk meg van írva. Szerinte az égiek irányítják az életünket, ezért figyel az általuk küldött jelzésekre. Az egyik arra figyelmeztette, lassítson a tempón, különben nagy baj történhet.

Abban is szerepük volt az égieknek, hogy meteorológus lett?

A szüleim és a nagyszüleim parasztemberek voltak, ami az 50-es években nagyon nehéz kenyérkeresetnek számított. Azt mondta a nagyapám, aki rengeteg mindent megélt, hogy édes fiam, ma már a földből, a mezőgazdaságból csak vért izzadva lehet megélni, és csak háromféle úr maradt: a doktor úr, az esperes úr és a tanár úr. Orvosnak nem lettem volna jó, mert nem bírom a vér látványát, esperesnek sem, mert már akkor is megnéztem a lányokat, úgyhogy maradt a tanárság. Matematika–fizika szakra jelentkeztem az egyetemre, azonban akkortájt minden egészséges fiút elvittek 11 hónapra katonának. A katonaság alatt mi, matek–fizika szakosok kijártunk sörözni, és ez a szokásunk Pestre visszakerülve is megmaradt. Egyszer az egyikük, akinek épp az aktuális sörözést kellett volna fizetnie, azt mondta, most nem tud jönni velünk, mert speckollja, vagyis szabadon választható kurzusa van meteorológiából. Azt sem tudtam, hogy létezik ilyen szak. Mondtam neki, hogy elkísérem, mert nem akartam, hogy más fizesse az ő körét. Beültem a professzor órájára, akinek a személye és mondandója egyaránt megfogott. Így lett belőlem meteorológus. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a sör vitt engem ebbe az irányba, de nyilván így egyengették a sorsom odafentről.

2018: Az öt unokából hárommal
Fotó: © Ripost

Elégedettek voltak a szülei a döntésével?

Örültek neki, hogy időjós lettem. A falubeliek mondogatták nekik, hogy láttuk Lajoskát a tévében, nagyon rendes ez a gyerek. A mezőgazdaság mindig ki volt téve az időjárás szélsőségeinek, ezért jól jött, hogy meg tudtam mondani, mikor lehet betakarítani a lucernát, vagy lesz-e jó málnatermésünk. Az édesanyám 48 évesen halt meg, így keveset látott a sikereimből. Miatta is veszem nagyon komolyan az egészséges élet­módot.

70 felett is nagyon fitt. Mit tesz ennek érdekében?

Három évvel ezelőtt rosszul lettem a kertben, világos nappal sötétedést és csillagokat láttam. Tombolt a hőség ráadásul itt volt mind az öt unokánk. Túlhajszoltam magam a gyerekekkel való ökörködésben.

68 évesen jelzett a motor, hogy ne 160-nal, csak 150-nel hajtsak. A balatonfüredi kórházba vittek, ahol az orvosok mindent megtettek értem, de erről két évig nem beszéltem, a magánügyemnek tekintettem. Megfelelő orvosi kontrollal élem az életemet, gyógyszereket szedek a szívritmus­zavarra. Ez is egyfajta jelzés volt az égiektől. Azóta sokkal jobban vigyázok magamra. Az idő múlását megállítani nem lehet, de az abból adódó negatív következményeket aktív, egészséges életmóddal megelőzni igen. 40 éves koromig olyan családapaként léteztem, aki semmit nem mozgott, csak később épült be az életembe a sport. Az 50. születésnapomon lefutottam a 42 kilométeres maratont. Nem biztos, hogy a Bali-szigeteken ennyire élménydúsra sikeredett volna a szülinapom.

2020: Feleségével, Ágnessel
Fotó: © Instagram

Foglalkoztatja az idő múlása?

A vírus miatt másfél évig nem találkozhattam a három Finnországban élő unokámmal, pedig mindegyik a szívem csücske. Nyáron, amikor találkozni szoktunk, nagypapi lemegy unokába. Ettől fosztott meg az élet. 70 évesen nem pótolható az a másfél év, amit elvett tőlem a járvány. A génjeimet a nagyapámtól örököltem, aki megjárta a második világháború poklát, ráadásul parasztemberként nehéz fizikai munkát végzett. Ha ő megélt 83 évet, én megcélzom a 100-at. 80 pluszosan majd jó lenne elkerülni azokat a betegségeket, amelyek megkeserítik az életet. Nyilván mindenki ezt várja, de én ki is mondom: nagyon szeretnék úgy meghalni, hogy nem tudok róla.

A feleségével lassan 50 éve házasok. Megünneplik a kerek évfordulót?

Ágival kevésbé vagyunk ünneplős fajták. Szerényen, csendben megemlékezünk a dolgokról, de semmi olyat nem szeretünk, ami emlékeztet minket az idő múlására. A kerek évfordulóknak sincs kitüntetett szerepe az életünkben. 47 éve vagyunk együtt. Egy ilyen hosszú kapcsolatban persze vannak mélypontok és hullámvölgyek, de olyan dolog, ami a családunkat szétrobbantotta volna, sosem történt. A mi házasságunkban illeszkednek egymáshoz a fogaskerekek.

NÉVJEGY

Született: 1950. július 17., Vámosmikola

meteorológus

Felesége: Kiss Ágnes. Gyermekei: Mónika (44 éves) és Balázs (43)

Az ELTE Természettudományi Kar matematika–meteorológia szakán végzett 1975-ben. Rögtön az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi Előrejelző Intézet rövidtávú előrejelző osztályának munkatársa lett. Kutatási területe a várható időjárás előrejelzése 1-2 napra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!