a segítőkészség csak álca

2021.02.10. 15:40

A rendőrség figyelmeztet: itt a legújabb aljas módszer, amivel időseket lopnak meg

A segítőkészség álcáját választják azok, akik a legújabb trükkös módszert alkalmazva idős embereket lopnak meg.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt időszakban megjelentek a különböző híroldalakon olyan információk, amelyek szerint ismeretlenek kínálták fel segítségüket a boltból, piacról hazafelé tartó, cipekedő idős embereknek. Az ismeretlenek felajánlották, hogy egészen az otthonukig kísérik őket, majd értékeiket a lakásból ellopták. A rendőrségre ilyen bűncselekményről nem érkezett bejelentés, ugyanakkor felhívjuk az érintett korosztály figyelmét arra, hogy az ilyen esetek kellő óvatossággal elkerülhetők. Az ilyen, ún. trükkös csalások elkövetői általában nagyon jómodorúak, kedvesek, a valódi segítőkészség látszatát keltik.

Segítséget az utcán csak úgy fogadjon el, hogy közben nem engedi, hogy az azt felajánló ismeretlen személy a házába, lakásába bejusson. Köszönje meg a segítséget a házhoz, lakásához közeledve, és oda csak egyedül lépjen be!

Ha gondot jelent a bevásárlás, inkább kérje a családtagjai, ismerősei, az önkormányzat, a szociális gondozók segítségét, vagy vegye fel a kapcsolatot a helyi idősek klubjával, és kérjen információit tőlük arról, hogyan tud hivatásos segítőt találni.

Attól még, hogy segít, ismeretlent nem kell beengedni a lakásba
Fotó: Shutterstock

 

 

Amennyiben úgy érzi, hogy bűncselekmény áldozatává vált, vagy az Ön sérelmére bűncselekményt kíséreltek meg elkövetni, hívja haladéktalanul a 112-es segélyhívó számot! Csak úgy tudjuk megakadályozni, hogy mások is áldozattá váljanak, ha a bejelentésével segít ebben! További segítséget jelent a rendőrség számára, ha az elkövetővel kapcsolatban minél több apró részletet igyekszik megjegyezni és a bejelentéskor felidézni (mint például a ruházat, a magasság, a hajszín vagy a különös ismertetőjegyek: tetoválás, sebhely stb.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában