Ország-világ

2020.12.12. 12:45

Még ez is! Rettenetes új szövődményről számolnak be a koronavíruson átesettek

Egyre többen számolnak be róla, hogy a betegség után komoly depresszióval kellett szembenézniük.

Forrás: Shutterstock

Még az orvostársadalmat is nap mint nap meglepi az új koronavírus-fertőzés, ugyanis szinte minden napra rejteget magáról valami újat ez az igen alattomos betegség. A Covid-19 a tüdő mellett megtámadhatja a szívet és különböző szerveket, az érrendszert, sőt az idegrendszert is. A betegség kiszámíthatatlan, hiszen még mindig nem tudni, kinél milyen tüneteket okoz a betegség, ami egyelőre sakkban tartja a világot.

Kiszámíthatatlan a hatása

A Bors egyik olvasója azzal a problémával kereste meg a szerkesztőséget, hogy fiatal ismerőse felépült a koronavírusból, azonban komoly pszichés tünetekkel jött ki a kórházból. A depresszió olyannyira elhatalmasodott rajta, hogy csak gyógyszeres kezeléssel tudtak segíteni. A Bors elsőnek dr. Bense Tamást kérdezte meg, aki megerősítette, hogy a koronavírus képes kárt okozni a központi idegrendszerben, ezzel mentális problémát okozva.

„Ahány nap, annyiszor új arcát mutatja a koronafertőzés. Ma már a tudósok felfigyeltek arra, hogy a tüdő, a szív, az ér­rendszer károsítása mellett idegrendszeri elváltozásokat is képes okozni a betegség” – magyarázta dr. Bense.

A koronavírusnak kiszámíthatatlanok a tünetei, amik bármikor, bárkinél jelentkezhetnek. Épp ezért igen veszélyes betegség

– világított rá a háziorvos, aki szerint várhatóan sok olyan új tünet fog még napvilágra kerülni a Covid-19 tekintetében, amik csak öt-hat hónappal később jelentkeznek a betegségen átesetteknél.

„Köztudott, hogy a vírus képes bekerülni a központi idegrendszerbe, hiszen az íz és szaglás elvesztése is így történik. Ezek általában átmeneti tünetek, de nem lehet tudni, hogy a vírus képes-e akár hosszantartó, vagy akár végleges károsodást okozni a központi idegrendszerben”.

Sztárokat is nagyon meggyötört

Pataky Attila a betegség alatt nagyon maga alatt volt, s bár már fizikailag rendben van, ez a depresszív állapot heti rendszerességgel vissza-visszatér nála.

„Ez a betegség az idegrendszerre nagyon komoly hatással van. Amíg tartott nálam a fertőzés, nagyon súlyos szinten jelen volt nálam a depresszió, ami a testi kínok után az egyik leggonoszabb része ennek a betegségnek” – mesélte a Borsnak a rockzenész.

„Ez a letörtség még mindig heti rendszerességgel tör rám egy fél óra-órára, de remélem, és hiszem, hogy ez egyre inkább csökkenni fog és végül teljesen elmúlik” – mondta a zenész, aki nem gondolta, hogy ilyen komoly utóhatás jelentkezik nála szűk egy hónappal a betegség lezajlása után.

„Mostanában minden rosszabb hírre, sokkal intenzívebben reagálok, mint kellene, egyszerűen könnyebben kiborulok” – zárta az Edda frontembere.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!