Ország-világ

2020.11.04. 12:14

Kedvezően változnak jövőre a jótállási szabályok. Könnyebb lesz a dolga, ha meggondolj magát

2021. január 1-jé­től több ponton, lényegesen változtatnak az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállás szabályain.

Változik az időtartam, bevezetésre kerül az elektronikus jótállási jegy, pontosításra kerül a kijavításra/kicserélésre előírt időtartam, valamint kibővül azon termékek köre, amikre kötelező jótállást kell biztosítani. A Bors összeszedte a részletszabályokat.

BŐVÜL A KÖTELEZŐ JÓTÁLLÁS ALÁ ESŐ TERMÉKEK KÖRE 10 000 FORINT ELADÁSI ÁR FÖLÖTT:

- nyílászárók

- árnyékolástechnikai eszközök

- kaputelefon, riasztóberendezés, kamerás megfigyelőrendszer

- garázskapu és egyéb kapumeghajtás, -vezérlés

- zuhanykabin, kád, csaptelep

- napkollektor, napelemrendszerek

- játék hoverboard, játék elektromos roller, játék drón

- külön jogszabályban nyílt kategóriába sorolt drónok

Több időnk lesz visszavinni

A jótállás időtartama az eddigi kötelező 1 év helyett 1, 2, 3 évben kerül meghatározásra az eladási ár függvényében: A 10 000 fo­rintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év, 100 000 fo­rintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év, 250 000 forint eladási ár felett három év.

Számít a használat kezdete

Újdonság, hogy ha a fo­gyasztó a fogyasztási cikket az átadástól számított hat hónapon túl helyezteti üzembe, akkor a jótállási határidő kezdő időpontja a fogyasztási cikk átadásának napja. A fogyasztási cikk kijavítása esetén a jótállás időtartama meghosszabbodik a javításra átadás napjától kezdve azzal az idővel, amely alatt a fogyasztó a fogyasztási cikket a hiba miatt rendeltetésszerűen nem használhatta.

Kellenek az aláírások

A jótállási jegyen a jövőben fel kell tüntetni a vállalkozás bélyegzőlenyomatát és a kiállítás során a képviseletében eljáró személy aláírását, elektronikus dokumentumon való átadás esetén az elektronikus aláírást is.

Bármikor letölthető az e-jegy

Lehetőség lesz arra, hogy a vállalkozás a jótállási jegyet elektronikus úton is átadhassa a fogyasztó részére. A fogyasztó részére elektronikusan átadott számla jótállási jegyként akkor fogadható el, ha tartalma megfelel a rendelet jótállási jegyre vonatkozó előírásainak is. A vállalkozás a jótállási jegy elektronikus úton való átadására legkésőbb a termék átadását vagy üzembe helyezését követő napon köteles. Ha a vállalkozás a jótállási jegyet elektronikus dokumentumként nem közvetlen megküldéssel adja át, ha­nem letöltést biztosító elérési cím formájában bocsátja azt a fogyasztó rendelkezésére, akkor az elektronikus jótállási jegy letölthetőségét a jótállási idő végéig nem szüntetheti meg, a letöltési cím elérhetőségét biztosítania kell. Vita esetén az elektronikus úton való teljesítést a vállalkozás köteles bizonyítani.

Nem kell a csomagolás

A jótállásból eredő jogok érvényesíthetőségének

NEM TEHETŐ FELTÉTELÉVÉ A FOGYASZTÁSI CIKK FELBONTOTT CSOMAGOLÁSÁNAK A FOGYASZTÓ ÁLTALI VISSZASZOLGÁLTATÁSA.

Bárhová visszaviheti

Pontosításra kerül, hogy a fo­gyasztó a kijavítás iránti igényét választása szerint a vállalkozás székhelyén, bármely telephelyén, fióktelepén és a vállalkozás által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is érvényesítheti. Tehát bármelyik helyen megteheti, és nem küldözgethetik ide-oda a fogyasztót a különböző előbb nevesített vállalkozások.

Visszajárhat a pénz

Ha a jótállási időtartam alatt a fogyasztási cikk első alkalommal történő javítása során a vállalkozás részéről megállapítást nyer, hogy a fogyasztási cikk nem javítható, a fogyasztó eltérő rendelkezése hiányában a vállalkozás köteles a fogyasztási cikket nyolc napon belül kicserélni. Ha a fogyasztási cikk cseréjére nincs lehetőség, a vállalkozás köteles a fogyasztó által bemutatott, a fogyasztási cikk ellenértékének megfizetését igazoló bizonylaton feltüntetett vételárat nyolc napon belül a fogyasztó részére visszatéríteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!