orángután

2020.10.16. 07:25

Kismajom született a fővárosi állatkertben, nagyon aranyos

Szumátrai orangutánbébi jött világra a budapesti állatkertben. Idén már másodszor, mert augusztusban is született egy ilyen kölyök, azt Móricnak hívják. A legújabb jövevénynek ismét a látogatók adhatnak majd nevet.

Az orangután október 10-én, szombaton hajnalban született a Jula nevű nősténytől. Az állatkerti szakemberek úgy látják, hogy valamivel nagyobb, mint az augusztusi születésű Móric volt világra jövetelekor – ez alapján a gondozók azt gyanítják, hogy a pár napos apróság is kisfiú. Nevet várhatóan most is a közönség segítségével, internetes szavazás útján keresnek az állatnak.

A 18 éves Jula és Móric anyja, a 19 éves Lia apai féltestvérek. Együtt érkeztek Budapestre 2013 márciusában a müncheni állatkertből. Mindketten voltak már vemhesek, ráadásul akkor is szinte egy időben ellettek: Jula november 24-én hozta világra AnnaHannát, Lia pedig mindössze 24 nappal később, december 18-án Lone-t. Így mindkét orangutánmamának van egy-egy nagyobbacska, 6 éves lánya is a közelmúltban született kölyke mellett.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1890-es évek óta foglalkoznak orangutánokkal, nagy sikerrel. Már tíz ilyen kismajom született Budapesten, pedig csak az 1980-as évektől tudják szaporítani az állatokat.

 

 

A budapesti orangutánbébik sikertörténete mintegy harminc éve kezdődött, az 1991-ben született Tónival, aki nevét az állatkert egykori főigazgató-helyettese, az intézményben 33 éven át dolgozó Fischer Antal (1934–1991) emlékére kapta. Tóni ma már a drezdai állatkert lakója. Tóni után – az idén született két bébivel együtt – további kilenc orangután született eddig Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában