Járvány

2020.04.10. 17:28

Operaáriát írtak Győrfi Pál beszédéből (videó)

Győrfi Pál rövid idő alatt a koronavírus-járvány elleni küzdelem központi alakjává nőtte ki magát. Az összes YouTube-videó vele kezdődik és a tévés reklámokban is folyton őt láthatjuk. Üzenete megihlette Búza András hódmezővásárhelyi karnagyot is, aki egy operaáriát írt a szóvivő beszédéből.

Budapest, 2020. április 6. Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje beszél a Toyota magyarországi márkakereskedés által felajánlott gépkocsik átadásán a Toyota budaörsi központjában 2020. április 6-án. Az Önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport felhívására a "Segítünk egymásnak" kezdeményezés keretében 20 személygépkocsit és mikrobuszt ajánlott fel a márkakereskedés két hónapos használatra segélyszervezeteknek, valamint az Országos Mentõszolgálatnak a koronavírus elleni védekezéshez. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Győrfi Pál maga is meglepődött, amikor megtudta, hogy egy operaária készült a koronavírus elleni küzdelemről szóló beszédéből − írja a Ripost. Ahhoz már hozzászokott, hogy rengeteg mém terjed az interneten, amióta a tévén keresztül gyakorlatilag beköltözött a magyar családok otthonába, de klasszikus zeneművel még senki sem próbálkozott. Egészen mostanáig!

Az ötlet egy hódmezővásárhelyi kántor és egyben karnagy, Búza András fejéből pattant ki, és néhány nap alatt már el is készült a mű, amit már a szóvivő is hallott.

„Először a családomnak mutattam meg az áriát, majd a Facebookon átküldtem Győrfi Pálnak is, aki azonnal megköszönte, sőt, meg is osztotta a közösségi oldalon. Tizenkét éve tanítok zenét, és nem tagadom, nagyon megérintett a szóvivő úr intelme” – kezdte a lapnak Búza András, aki természetesen a többi pedagógushoz hasonlóan a járványhelyzet miatt átállt az online zeneoktatásra.

Szerzeményét már a diákjai is hallották, és rendkívül leleményesnek találták. Búza

bízik benne, hogy a megzenésített intelem nagyon sokakhoz eljut, így hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek valóban komolyan vegyék a járvány miatt kialakult helyzetet.

„Nem volt nehéz dolgom a megzenésítéssel, néhány nap alatt elkészültem a művel. Zenetörténetileg épp egy olyan korszaknál tartok a diákjaimmal, amire ez a műfaj a jellemző. Ezt kapcsolatam össze egy nagyon aktuális beszéddel, az pedig külön öröm a számomra, hogy az ária Győrfi Pál tetszését is elnyerte” – árulta el lelkesen András.

Győrfi Pál nem tagadta, meglepte, hogy zenemű készült a videójából.

„Sokan, sokféleképpen dolgozták fel az elmúlt napokban a járvánnyal kapcsolatos üzeneteimet. Voltak, akik levélben köszönték meg a tanácsokat, mások humoros képet vagy videót készítettek, de olyanok is akadtak, akik telefonon kértek tőlem engedélyt ahhoz, hogy egy félórára elmenjenek a boltba vásárolni. Bevallom, az meglepett, hogy a lakossági tájékoztatóm egy operaária születéséhez is ihletet adott, de egyáltalán nem bánom, hiszen az a cél, hogy az aktuális járványügyi információk, figyelmeztetések minél több emberhez eljussanak. Vigyázzunk egymásra” – nyilatkozta az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában