sportemberi nagyság

2020.04.01. 14:41

A 93 éve született Puskás Ferencre emlékeztek

Bár a koszorúzás ezúttal elmaradt, otthonukban gyertyagyújtással és néma főhajtással emlékeztek az Aranycsapat Testület tagjai a 93 évvel ezelőtt ezen a napon született legendára.

Hungarian international soccer player and goalgetter Ferenc Puskas in September 1955. Ferenc Puskas is the super goalgetter of the 20th century. In the years from 1943 to 1966 the soccer world star with Hungarian and Spanish citizenship (he was a forward at Real Madrid) scored 512 goals in 528 premiere league matches in Hungary and Spain. Puskas was topscorer four times in Hungary, as well as in Spain. In 88 A-international matches he scored 83 goals. This was found out by the Internationale Foerderation fuer Fußball-Geschichte und - Statistik (IFFHS) (International Federation for Soccer History and Statistics) in Darmstadt.

Forrás: AFP / dpa Picture-Alliance / Zentralbild

Fotó: DPA/AFP

„Ebben a nemzet erejét próbára tevő, járványveszélyes időszakban különösen felemelő érzés felidézni annak a labdarúgónak az emlékét, akit a leghíresebb magyarként tartanak számon és aki annyi örömet szerzett a magyarságnak és az egész világ futballszerető közönségének”

- nyilatkozta id. Lomnici Zoltán, a testület elnöke.

Az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, később a Nemzet Sportolója kitüntető cím birtokosa a magyar labdarúgó-válogatottban 85 alkalommal játszott. Az egyetlen játékos a világon, aki gólt lőtt világbajnoki (1954-Bern), olimpiai (1952-Helsinki), Európa-kupa- (1953-Róma ), Bajnokcsapatok Európa Kupája- (1960-Glasgow) és világkupa-döntőben (1960-Madrid) is.

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy

Puskás élete legszebb mérkőzésének nevezte a londoni Wembley Stadionban 1953. november 25-én az angolok ellen aratott 6-3-as győzelmet,

amely a magyar sporttörténelem egyik legnagyobb, az egész világ által a magyarság tehetségét, sportszeretetét és futballtudását a legmagasabbra helyen elismerő diadala volt.

Aki szívesen felidézné a legendás meccset, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">ezen a linken megteheti.

„Puskás Ferenc alakja bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is, mert az indoklás szerint

”a sportolót a világ minden részén ismerik és teljesítményét Magyarországgal azonosítják„, emellett tehetségét, futballeredményeit és sportemberi nagyságát számtalan díj és elismerés övezi”

- fűzte hozzá Lomnici, aki kiemelte: az Aranycsapat egykori csapatkapitánya emberként és hazafiként örök példakép az egész magyarság számára.

„Születése napján Bajkai Istvánnal, a testület alelnökével minden esztendőben elzarándokoltunk Puskás sírjához, a budapesti Szent István Bazilika altemplomába, most lélekben hajtunk fejet sírhelyénél.

A rendkívüli idők nagy lehetősége, hogy ezúttal még több időt szenteljünk nemzetünk nagyjainak emlékezetére”

- fogalmazott az Aranycsapat Testület elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a feladatait társadalmi munkában végző, költségvetési támogatást és adományokat igénybe nem vevő Aranycsapat Testület rendszeresen megemlékezik a legendás válogatott sikereiről. Az Aranycsapat Emlékév három évvel ezelőtti meghirdetése óta a testület több mint 300 eseményt szervezett a Kárpát-medence magyarlakta településein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában