atyafiság

2019.09.22. 11:36

A bunyós Balzsayék rokona a kivégzett aradi mártír

Aulich Lajos nem beszélt magyarul, anyanyelve haláláig német maradt, de szerette a magyarokat, ezért részt vett a szabadságharcban.

Meglepő az információ: a két ismert honi ökölvívó szakember, az idősebb és fiatalabb Balzsay Károly ereiben az 1849. október hatodikán Aradon kivégzett hadügyminiszter, Aulich Lajos vére csörgedezik. Az idősebbik Balzsay korábban, a fia, a profi ökölvívó világbajnok ifjabb Károly jelenleg a magyar válogatott szövetségi kapitánya – írja a Borsonline.

A nyolcvanéves nővérem, Mária sokat mesélt Aulichról, ő pedig a nagymamánktól, az 1875-ben született, kilencvenkét évet élt, szintén Mária keresztnevű hölgytől tudott történelmi tényeket – tudatja idősebb Balzsay.

Eszerint oldalági rokoni kapcsolat létezik Balzsayék és az 1849. július 14. és augusztus 11. között hadügyminiszterként dolgozó Aulich Lajos vezérőrnagy között.

A sógornőm, Mária kutatta ezeket az érdekességeket, mesélt nekem és a férjemnek a kivégzett aradi hősökről. Büszkék vagyunk, mert bár az 1793-ban Pozsonyban született osztrák Aulich nem beszélt magyarul, anyanyelve haláláig német maradt, de szerette a magyarokat, ezért részt vett a szabadságharcban – árulja el Dorottya asszony, idősebb Balzsay Károly felesége.

A brnói hóhér, Franz Bott hetedikként végezte ki Aulichot. A vezérőrnagyi rangban lévő exhadügyminiszter osztrák tisztként részt vett Napóleon oroszországi hadjáratában, majd 1813-ban a lipcsei népek csatájában is. A világosi fegyverletétel után pedig kijelentette tiszttársainak: „Függni fogunk uraim, mindnyájan függni fogunk. Ismerem én Ausztriát”.

Földi maradványait az 1932-es árvíz után a kivégzés színhelyén végzett feltárás során megtalálták. Homlokcsontját valaki elvitte emlékbe, de később visszaszolgáltatta. Aulich 1974 óta a hírhedt bitófák alatt található kriptában alussza örök álmát.

Borítókép: borsonline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában