Nem csak tánc

2019.07.01. 09:29

Ricsipí szerint helye van a breaknek az olimpián

Az Animal Cannibals rappere úgy véli, ez a mozgásforma olyan jelentős fizikai erőnlétet kíván, hogy joggal tűznék a párizsi olimpia programjára a franciák.

French break dancer Mounir poses during a photo shoot on the eve of the Red Bull BC One France World Final 2014 at the Grande Halle de la Villette, in Paris, on October 28, 2014.

Forrás: PRESSE SPORTS / AFP

Fotó: RASTOIN PIERRE EMMANUEL

Amint arról portálunk is hírt adott, új sportág kerülhet be a 2024-es párizsi olimpia programjába, miután a NOB közgyűlése egyhangúlag támogatta a breaktáncot. Így olyan sportágakhoz csatlakozhat, mint a sportmászás, a hullámlovaglás és a gördeszkázás, amelyekben először 2020-ban, a tokiói játékokon avatnak győztest.

A franciaországi debütálásra nagy az esély, ugyanis az ország versenyzőit Európa legjobbjai között tarják számon, ráadásul a NOB szabályai lehetőséget adnak a szervezőknek olyan sportágak felvételére, amelyek népszerűek a rendező országban: a fran­ciáknál több mint egymillióan breakelnek.

– Nagyon boldog vagyok! Úgy gondolom, a breaknek helye van az olimpián, hiszen olyan akrobatikus elemeket tartalmaz, amely jelentős fizikai erőnlétet kíván. Ez nemcsak tánc, hanem valódi sport is

– mondta a Borsnak az Animal Cannibals rappere, Dósa Richárd, azaz Ricsipí, aki társával, Qka MC-vel a 2000-es években tucatnyi breakversenyt szervezett.

Párizsban mindkét nem 16–16 legjobbja mérné össze tudását. A versenyzők egymás ellen párbajoznak, ám a zenére rögtönözniük kell, ugyanis a DJ ott találja ki az alapot, amire a táncosok végrehajtják a produkciót. Az nyer, aki a legtöbb pontot kapja a zsűritől.

– Gyerekkoromban breakeltem, de én az electric boogie válfaját űztem. Persze a klasszikus változatot is kipróbáltam, de hamar rá kellett jönnöm, túl magas vagyok a sportághoz. Nem véletlen, hogy a műfaj legjobbjait az ázsiai kontinens adja

– tette hozzá a 185 centis zenész, aki örömmel szurkolna a helyszínen a magyar csapatnak. – Imádom a sportokat, az olimpia pedig különösen kedves a szívemnek. Párizs nincs is nagyon messze, így, ha lesz időm, mindenképp kilátogatok – mondta a Borsnak.

Borítóképünk illusztráció, rajta a népszerű francia breaktáncos, Mounir látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában