furcsa helyzet

2019.03.28. 14:57

Biztonságiak zaklatták a Dolly Plusssz koncert nézőit

Sem fotót, sem videót nem készíthettek a nézők a Dolly Plussz szombati koncertjén.

Budapest, 2015. július 18. Dolly (Penczi Mária Ilona), a Dolly Roll együttes énekesnője a Retro 80's Disco Party címmel rendezett koncerten a budapesti Puskás Ferenc Stadionban 2015. július 17-én este. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Aki a kezébe vette a telefonját, azt a biztonsági őrök azonnal ellenőrizték, volt, akinek a készülékébe bele is néztek, nem tárol-e „tiltott” képeket a buliról. A rajongók kiakadtak – olvasható a Bors cikkében.

Furcsa szabályok léptek életbe szombaton a gyöngyösi sportcsarnokban, ahol a Dolly Plusssz zenekar adott lemezbemutató koncertet. A helyszínre érkezők döbbenten olvasták a hatalmas kivetítőn: a koncertről tilos fotót, videót készíteni és élő Facebook-adást indítani. Ez persze nem akadályozta meg őket abban, hogy – mint minden koncerten – kézbe vegyék a telefont, hogy megörökítsék a bulit. Ekkor azonban meglepő válaszlépés következett, a rendezvényt biztosító őrök kidobással fenyegették meg azokat – köztük a zenekari tagok barátnőit is –, akik felvételt mertek készíteni. Az egyik felháborodott rajongó a Borsnak így írta le a történteket.

„Öt-hat biztonsági őr egyfolytában nézte a tömeget, hogy ki az, aki erre használja a telefonját. Én is készítettem felvételt, ami után az egyikük odajött hozzám, és közölte, ha még egyszer előfordul, akkor el kell hagynom a helyszínt. Majd utasított arra, hogy előtte kezdjem törölgetni a telefonomból az ott készült képeket, mert ellenőrizni akarja” -tette hozzá.

Hogy miért tiltották meg a fotózást, azt csak találgatni lehet. Koncerteken a legnagyobb sztárokról is lehet felvételeket készíteni, aki például a YouTube-ot böngészi, könnyűszerrel talál rajongói videót Madonnáról, a Rolling Stonesról, Cherről vagy akár Ákosról, Presser Gáborról és Rúzsa Magdiról is. A Magyarországon fellépő világsztároknak sem volt soha ellenvetésük ez ellen, így Dollyék döntése nem egyszerűen szokatlan, hanem szinte példa nélküli. Az okára talán egyetlen ma­gyarázat lehet.

A körülbelül 1000-1500 férőhelyes gyöngyösi csarnokot – finoman szólva – nem vetette szét a tömeg: jóindulatú számítások szerint is legfeljebb 300 néző volt kíváncsi a Dolly Plusszra. Erről egyébként helyszínen készült fotók is tanúskodnak. A kevés néző miatt – bár Dollyék a hírek szerint mindent beleadtak – nem volt igazi koncerthangulat, nem csoda, hogy a szervezők és a zenészek sem szívesen látnák viszont a neten. A bulit természetesen az sem dobta fel, hogy a biztonsági őrök olyan kérlelhetetlen szigorral zaklatták a nézőket, mintha a színpadon legalábbis maga a Király, Elvis állt volna.

A lap megkereste a Dolly Plusssz menedzsmentjét is, akik a következőt válaszolták:

Nem gondolnánk, hogy bárkinek magyarázatot kellene adnunk, egy döntés miatt, de ezen a koncerten a helyi médiának volt kizárólagossága, aki élőben közvetített videó anyagot, ha valakinek kizárólagossága van az azt jelenti, hogy csakis ő közvetíthet, nem korrekt vele szemben ha akár a Facebookon akár bármelyik más közösségi oldalon illetve a Youtube-on hamarabb találkozik egy kalóz felvétellel, mint a sajátjával, egyébként a koncert után mindenkinek aki szeretett volna, volt lehetősége fotót készítenie a zenekarral.

Régen is tudtunk úgy eljárni színházba, koncertekre, hogy csak szórakozni mentünk, nem pedig fotósnak, vagy videósnak, a Dolly Plusssznak van hivatalos média csapta (fotó-videó), ha ilyen jellegű dokumentálásra van szükség, akkor azt több kamera állásból rögzítik (ami itt meg is történt a legújabb Hi-tech rendszerrel), és nem okostelefonokkal,

Mellesleg a GDPR, a szerzői és médiajog is védi az előadókat az illegálisan kikerülő felvételekkel szemben, amelyekhez a zenekar nem járul hozzá, mindegy, hogy ez egy falunap vagy egy világsztár koncertje.

Külföldön volt már rá példa, hogy a biztonsági emberek kivették a nézők kezéből a kamerákat és földhöz vágták, hogy ne kerülhessenek ki képi és hangfelvételek, de előfordult olyan is hogy már a kapuban elvették a felvétel készítésre alkalmas eszközöket... tehát nem mindenhol engedik a kalóz akciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában