kokesi

2018.10.10. 12:49

Japánok babájával arat idehaza Réka

Szerencsére nincs nehéz dolga, nagyon sokan rajonganak a figurákért.

Mintegy 7500 japán kokesi babát készített már a magyar iparművész. Tóth-Vásárhelyi Réka nyolc éve minden idejét, energiáját és pénzét arra szenteli, hogy megismertesse és megszerettesse a magyarokkal a végtagok nélküli, kedves arcú bábukat – írja a Borsonline.

A babakészítőnek szerencsére nincs nehéz dolga, nagyon sokan rajonganak a figurákért – bár annyira, mint Réka, talán senki. Egyetlen baba sem készül cél nélkül. Az a feladatuk, hogy segítsék, óvják és védelmezzék tulajdonosaikat. Réka két éven át tanult japán művészeti nevelést, innen ered a kokesik iránti szerelem. Ő az első és eddig egyetlen külföldi, aki a Japán Nemzeti Kokesi Versenyen – 58 éves fennállása után – díjat kapott 2015-ben. A következő évben pedig már a fődíjat hozta el.

Akkor egy amerikai antropológus, aki ebből írta a doktoriját, azt mondta nekem, ledöbbent, hogy így befogadott engem egy ennyire zárt közösség. Azt gondolta, ez soha nem fog bekövetkezni – mesélte az iparművész. Mára annyira sok munkája van a babákkal, hogy egyedül nem is győzi.

Innen ered a kokesi

A fából esztergált babák kezdetben a japán fürdőrégiók kedvelt szuvenírjeként váltak híressé, később már gyerekeknek szánt játéknak készültek: somfából, japán juharból, magyalból és közönséges pagodafából.

Borítókép / Fotó: borsonline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában