Valóban Magic, vagyis varázslat

2018.07.27. 12:13

Ma harminckét éve járt nálunk a Queen

Freddie Mercuryék legendás, 1986-os Népstadion-beli koncertjének évfordulóján tribute-koncerttel, a Hungarian Rhapsody koncertfilmmel és kiállítással ünnepelnek a magyar rajongók.

A Queen együttes utolsó Magic turnéján valósult meg 1986. július 27-én az első olyan stadionkoncert Magyarországon, sőt a vasfüggöny mögött, amelyen a világ élvonalába tartozó rockzenekar lépett fel – idézi fel a Magyar Idők összeállítása a legendás estét. Mint írják, az állami bürokrácia és finanszírozási problémák miatt a csillagászati költségvetésű koncertet végül úgy sikerült megvalósítani, hogy Hegedűs László főszervező és társai vállalták, professzionális koncertfilmet készítenek az estéről.

Talán ma is minden magyar tudja, hogy a koncert legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor Freddie Mercury a hetvenkétezer fős közönséggel együtt énekelte a Tavaszi szél vizet áraszt… című magyar népdalt. A Mafilm minden létező szakembert és eszközt a helyszínre irányított – írja a cikk.

Emlékeztetnek: a film producere Mihály György, rendezője Zsombolyai János, aki maga is lelkes Queen-rajongó, vezető operatőre a számos Oscar-díjas film képi világáért felelős Ragályi Elemér volt.

A 17 kamerával, 35 mm-es filmre rögzített Magic – A Queen Budapesten című film 1987-ben, Londonban a British Video Awards díjkiosztóján elnyerte az Év legjobb zenés filmje díjat.

A zenekar 2012-ben digitálisan restauráltatta a filmet és 5.1-ben újrakeverték a hangot. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott film a koncertet és előkészületeit mutatja be.

Az idei Queen-emlékprogramra különleges kísérőrendezvényekkel készülnek a fővárosi szervezők. A vetítés napján nyílik a Queen ’86 című egyhetes relikvia­kiállítás az 1982 óta működő Hungarian Queen Fan Club jóvoltából. A koncertfilm nagytermi vetítése előtt, 19 órától Mihály György producer köszönti a közönséget, és mesél a koncertszervezés hátteréről. Ezt követően Szabó Gergely „Szög” zongorista-zeneszerző, az Unplugged Pressure tribute-formáció tagja ad elő Queen-átiratokat zongorán, majd 19.45 körül kezdődik az évfordulós filmvetítés.

Egy különleges kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik a program, ahol Szabó Gábor, a film egyik operatőre, valamint Pósán Zsuzsa és Miklós Mária vágók fednek fel kulisszatitkokat a mozivásznon látott koncertfilm megszületéséről. A beszélgetések moderátora Gerebics Sándor filmrendező, rádiós műsorvezető. Részletek a www.poluscentermozi.hu oldalon olvashatók.

Borítókép: Freddie Mercury. Forrás: queenphotos.files.wordpress.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában