Hangadó

2007.08.12. 14:24

ZENEVONAL XIV. - Adagio- Könnyen komolyat

A hétvégén Kecskemét főtere az Adagio együttes különleges zenéjétől volt hangos. A háromtagú formáció - Balczó Péter, Homonnay Zsolt és Nagy Sándor - egyedi stílust teremtett Magyrországon: a komolyzenét, az operát ötvözik a könnyűzenével.

Karagics Ildikó

– Hogyan alakult ki ez a stílus, amit képviseltek?
SANYI: Mindhárman színházi emberek vagyunk: operákat, operetteket énekelünk, tehát közel áll hozzánk a komolyzene. Ezt szerettük volna a popzenével ötvözni, és így alakult ki ez a különleges stílus.

PETI: Viszont el kellett telnie két évnek, mire az igazi stílusunkat, hangzásvilágunkat megtaláltuk, és tökéletesíteni tudtuk.

ZSOLT: A harmadik lemezünk – melyen most dolgozunk –  egy stílusteremtő album lesz. Keveredik a modern zenei világ és a szimfonikus hatás. Így válik lassacskán teljesen egyénivé a zenénk.

– Ki és hogyan választja ki a dalokat, melyeket feldolgoztok?

ZSOLT: Mivel majdnem teljesen egyforma a zenei ízlésünk, így nem okoz különösebb problémát a zeneválasztás. Valaki hoz valamit, megnézzünk, megbeszéljük és döntünk a sorsáról.

SANYI: Volt már persze olyan, amiben nem értettünk egyet.

PETI: Vannak kiadói álláspontok is, amit figyelembe kell vennünk, de ez sem okoz különösebb problémát.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A képen balról jobbra: Nagy Sándor, Homannay Zsolt és Balczó Péter látható.
[/caption]

– Minden dalra megkapjátok a feldolgozási jogot?

PETI: A magyar dalokra nem is kell ilyet kérni, a külföldi daloknál pedig változó a helyet. Nagyon szerettünk volna pédául egy Vangelis dalt feldolgozni, de arra senkinek nem adnak felhatalmazást, hogy szöveget írjanak a művükre.

– Mit szólnak a magyarelőadók a feldolgozott dalaikhoz?

ZSOLT: Nagy megtiszteltetés ért minket, amikor személyesen találkoztunk Balázs Fecóval, aki gratulált a feldolgozásokhoz (Maradj velem!, Érints meg), sőt azt mondta, hogy egy esetleges jövőbeni közös munkát is elképzelhetőnek tart.

– Mekkora szabadságotok van a dalok elkészítésénél, illetve miként lesz egy-egy dal a „tiétek”?


PETI A dalok elkészítését úgy kell elképzelni, hogy mikor megkapjuk az alapokat, stúdióba vonulunk és elkezdjük tanulni, gyakorolni őket. Menet közben, ha valami nem tetszik, vagy mást szeretnénk helyette, akkor azt megváltoztatjuk.

ZSOLT: Ha valamit nem érzünk a magunkénak, akkor közösen formázzuk, alakítjuk, ötleteket adunk, hogy mi, ezt hogy tudnák még jobban előadni, és ez a folyamatos formálás és közös munka eredménye az, hogy miénk lesz a zene.

SANYI: És nem utolsó sorban így válnak teljesen egyedivé a dalok.

– Hogyan tudjátok összeegyeztetni a színházat az Adagiot és a magánéletet?

ZSOLT: Mindhármunk párja úgymond szakmabeli, így nekik nem okoz meglepetést az, ha sokat vagyunk távol.

PETI: Az Adagioval általában akkor vagyunk együtt, ha stúdióba vonulunk. Akkor mindenkinek ott kell lenni, különben meg csak fellépésre „futunk” össze. Zsolt például most jött Szegedről, ott játszik a Rudolfban, koncert után megy is vissza.
Évközben folyamatosan játszunk, próbálunk, Peti például Debrecenben játszik, onnan szokott Pestre rohangálni. Régebben Pest, Debrecen, Graz háromszögben ingázott, ma már ez nem fér bele az idejébe.

– Jártatok már Kecskeméten máskor is?

PETI: Én még ifjú koromban kórusversenyen voltam a Hírös Városban.

ZSOLT: Én átutazóban többször is jártam erre még fiatalabb koromban. Stoppal mentünk Szegedre és Kecskeméten mindig elidőztünk kicsit. Ilyenkor a főtéren, a nullas kilométerkőnél utcazenéltünk, ezek nagyon jó emlékeket hagytak bennem.

Az első két Adagio lemez platina lemez lett, a harmadik októberben kerül a pocokra. Feldolgoztak már többek között Cserháti, Somló, Balázs Fecó, Bryan Adams dalokat is. Az együttes menedzsere Környei Attila (R-Go), aki sikerre vitte például a Manhattan vagy a Princess csapatát is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!