Hiperinfláció

2018.03.23. 11:49

Venezuelában eltörölnek három nullát a helyi pénznemből

A venezuelai fizetőeszköz névértékének megváltoztatását rendelte el csütörtökön Nicolás Maduro elnök a gazdasági válsággal küzdő dél-amerikai országban.

A rendelet értelmében ezredére csökkentenék a forgalomban lévő bolívar fuerte névértékét, így egy 1000 bolívaros bankó névértéke június 4-től már csak 1 bolívar lenne, miközben valós értéke nem változna.

Bírálói szerint az intézkedés egyáltalán nem gyógyír Venezuela gazdasági problémáira, hanem mindössze egy pszichológiai trükk, hogy a dél-amerikai állam lakói előtt elkendőzzék a hiperinfláció valós mértékét. A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy miközben az intézkedés a pénz újraértékeléseként hangzik, közgazdászok valójában mindössze a névérték megváltoztatásának tartják, mivel az ország nem változtatott a bolívar hivatalos átváltási értékén.

A rendelkezés értelmében a venezuelaiaknak nem kell majd beváltaniuk jelenleg forgalomban lévő pénzüket, ugyanakkor új bankjegyeket már csak az új névérteken nyomtatnak.

Maduro 2013 áprilisi hivatalba lépése óta a feketepiacon a bolívar értéke a dollárhoz képest 99,99 százalékot zuhant.

A súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő dél-amerikai állam ellenzéki politikusai, illetve közgazdászai szerint Venezuelában az infláció meghaladja a 6000 százalékot is.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved az élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Maduro ugyanakkor a Nyugatot hibáztatja az alacsony olajárakért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!