mezőgazdaság

2018.03.27. 17:30

Rendet tesznek a méregpolcon

Változásokra számíthatnak a növényvédő szerek polcán a mezőgazdasági termelők. Több, széles körben használatos kemikáliát vonnak ki a forgalomból az év közepéig.

Miklay Jenő

A vegyszerektől nem azonnal tiltják el a felhasználókat, lesz türelmi idő.

Forrás: Shutterstock.com

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felülvizsgálja a jelenleg engedélyezett növényvédő szerek hatóanyagait. Várhatóan többet tiltólistára tesznek majd, teljesítve az ide vonatkozó uniós jogszabályokat. A Nébih év eleje óta folyamatosan értékeli felül a vegyszerek felhasználásának módját, ezért körülbelül az év közepére derül majd ki, hogy összességében miket vonnak ki idén a gazdabolti árusításból.

– Azt már jelenleg is tudni, hogy számos hatóanyag további használatát korlátozza a szakhatóság. Annyi bizonyos, hogy például a két közismert gombaölőt, a Dithane-t és Topaz-t júliusig engedélyezik a szamócában. A gyümölcsök, a zöldségfélék, illetve a napraforgó védelmében használatos gombaölő, a Rovral hatóanyagát idén teljesen kivonják a forgalomból. Az utóbbi, 1-es kategóriába sorolt szerhez kizárólag felsőfokú növényvédelmi végzettséggel rendelkező szakemberek juthatnak hozzá, ezért a kiskertesek nemigen veszik majd észre hiányát – tudtuk meg Szabó Balázs növényvédelmi mérnöktől.

A szakhatóság különösen figyelemmel kíséri a növényvédelmet az agrár-környezetgazdálkodási rendszerhez (AKG) tartozó gazdaságokban. Ezért ott minden esztendőben rendszeresen felülvizsgálják, szabályozzák a vegyszerhasználatot. A változások nyomon követhetők a Nébih honlapján.

– Az AKG mezőgazdasági területeken kiemelhetők a madárvédelmi intézkedések. Ezzel összefüggésben a szántókon a védett madarak, például a kékvércse, a túzok érdekében szabályozzák a vegyszerhasználatot. Jelentős a változás a véralvadásgátlót tartalmazó rágcsálóirtó növényvédő szerek forgalmazásában is, amelyek a kistermelőket is érintik széles körben. A Biotoll Ratimor, a Varat, a RoTec elnevezésű vegyszereket ezután csak gázmesterek használhatják szolgáltatásuk keretében. Elrendelték továbbá az említett szerek csökkentett hatóanyaggal való gyártását, az engedélyezési eljárás folyamatban van. Ezt az intézkedést a hasznos élő szervezetek védelme indokolja. Gyakran a rágcsálóirtótól elpusztult egeret elfogyasztó ragadozó madarak is elhullottak. Az új, „könnyített” szerek használatával ez a veszély minimálisra csökkenthető – mondta a szakember.

Türelmi időt kapnak a gazdák

Természetesen a kivonásra vagy átalakításra ítélt vegyszerektől nem azonnal tiltják el a felhasználókat, a szakhatóság ad türelmi időt. Mindenesetre, a konkrét kemikáliák használatában az eddigi és az elkövetkező hónapokban várható változásokról érdemes tájékozódniuk a mezőgazdasági termelőknek, így a kiskerteseknek is.

– A heti piacokon vagy másutt értékesítendő terményekre tekintettel bármikor számon kérhetik a növényvédelmet. Mindenki szeretné elkerülni, hogy esetleg tévedésből tiltott szer használatát regisztrálja a permetezési naplóba –figyelmeztetett a növényvédelmi mérnök.

A vegyszerektől nem azonnal tiltják el a felhasználókat, lesz türelmi idő.
Forrás: Shutterstock.com

A franciáknál a gyümölcsök 73 százaléka tartalmaz növényvédő szereket

Egy francia civil szervezet öt éven keresztül vizsgálta az országban a növényvédőszer-maradványok jelenlétét nem biogazdálkodásból származó gyümölcs- és zöldségfélében. A 19 fajta gyümölcsből és 33-féle zöldségből összesen több mint 11 ezer mintát néztek meg, és végül a gyümölcsök 73 százalékában és a zöldségek 43 százalékában találtak peszticid nyomokat.

A legszennyezettebbnek a szőlő és a zellerszár bizonyult, előbbinél a minták 89 százalékát találták szennyezettnek, utóbbi esetében pedig 85 százalékosnak ítélték a szennyezettség mértékét. A nagyobb gond a szakemberek szerint az, hogy a gyümölcsminták 2,7 százalékánál, a zöldségféléknél pedig 3,5 százalék esetében a kemikáliák szintje meghaladta az Európai Unió által meghatározott legmagasabb határértéket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!