Fotó: MTVA/ Bizományosi / Oláh Tibor

Főnixmadárként éledtek újra az európai diszkont-légitársaságok

A diszkont-légitársaságok hamarabb tértek magukhoz a járvány után, mint a hagyományos fuvarozók – legalábbis ez derül ki az Eurocontrol főigazgatója által közzétett adatokból. Ám nemcsak a fapadosok bizakodók, hanem a lassabban éledező Lufthansa is.

A járvány minden légitársaságot a padlóra küldött, a felépülés megkezdődött, de korántsem minden légitársaság esetében azonos ütemben. Az elmúlt néhány hónapban egyes európai fuvarozók lényegesen gyorsabban bővítették szolgáltatásaikat, mint mások – közölte az Eurocontrol főigazgatója.

Eamonn Brennan a Twitteren tette közzé a szervezet statisztikáit, amelyek nyomon követik a légitársaságok járatainak számát hétnapos gördülő átlagban június 1. és augusztus 6. között – írja a Magyar Nemzet.

Az Eurocontrol számai szerint több légitársaság drasztikusan javította a kínálatát június eleje óta. Azok között, amelyeknek a leginkább sikerült felpörögniük, az első a magyar gyökerű Wizz Air: június-júliusban képes volt 260 százalékkal növelni utasszámát.

A múlt hónapban több mint 1,8 millió utast szállított, szemben a júniusi alig ötszázezerrel, ami ugyan reménykeltő, ám még így is csak fele a tavaly júliusi számoknak. A fennmaradás biztosítása érdekében a Wizz Air igen aktív új útvonalak indításában is, megnyitotta például az új közel-keleti bázisát Abu-Dzabiban.

Mindezek ellenére a Wizz továbbra is óvatos a jövőt illetően, a cég pénzügyi helyreállítása a vírus terjedésétől függ. A légitársaság erős likviditással rendelkezett a világjárvány elején, és június végén elérte tervezett kapacitásának hetven százalékát, ezért arra számít, hogy a harmadik negyedévet 1,6 milliárd euró nyereséggel zárja.

Az Eurocontrol szerint június óta a Ryanair is drasztikusan növelte a járatok számát. Az ír légitársaságnak is jelentős készpénztartalékai voltak a járvány berobbanása idején. Mivel májusban 4,1 milliárd euró volt a számláján, azt állította, hogy az iparágon belül a legerősebb mérlege van. Ennek köszönhetően gyorsan tudta növelni járatain a repülési gyakoriságot, és számos új és jövedelmező útvonalat indított júliusban.

Ez magában foglalt harminc nyári útvonalat Görögországba, Olaszországba és Spanyolországba. Az ír légitársaság júliusban azt közölte, hogy szolgáltatásait a tavalyi mérték negyven százalékára tornászta fel. Eközben megkétszerezte kapacitását: július elején napi ezer, augusztusra napi kétezer repüléssel. A jegyek nagy részét sikerült eladniuk, töltöttségi mutatójuk magas, 72 százalék.

Miközben a diszkontok kapacitása folyamatosan növekszik, a legnagyobb nemzeti légitársaság, a Lufthansa még nem ébredt fel a kómából, repülési kapacitása alig nőtt július 14-e óta. A második negyedévben 96 százalékkal kevesebb bevételt termelt, mint 2019 azonos időszakában, az év első felében pedig 66 százalékkal szállított kevesebb utast, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére a Lufthansa bizakodó: a cég menedzsmentje azt reméli, hogy Európa vezető légitársasága magára talál a következő hónapokban. Előrejelzésük szerint a rövid és közepes távolságú szolgáltatásaiknak körülbelül kilencven százaléka, míg a hosszú távú hálózatuknak hetven százaléka újjáépül októberre.

Borítókép: a Wizz Air egyik gépe a debreceni reptéren 2020 februárjában

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint kétezer diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén
unokázós csalók Gábor János
A kalocsai rendőrök rövid idő alatt több bejelentést is kaptak
várják a magyarázatot / 38 perce
Indoklás nélkül letiltotta a magyar kormány hivatalos fiókját a Twitter
Mindez annak tükrében rendkívül érdekes, hogy az Európai Bizottság épp a mai nap fogja publikálni első jogállamisági jelentését.
Gyász
MIHÁLOVICS FERENC Nagyon hiányzol. Mindig szeretni fogunk. Édesanyád és testvéreid.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy KOVÁCS LÁSZLÓNÉ (volt Szabó Istvánné) Nagy Katalin 84 éves korában elhunyt. Végakarata szerint Nagybaracskán fiai mellé helyeztük örök nyugalomra.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FEYÉR JÁNOS életének 78. évében váratlanul elhunyt. A hamvasztás utáni végső búcsút 2020. október 2-án (pénteken), 15.00 órakor vehetünk a kecskeméti Evangélikus Templomban. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." "Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki nem kértéL, csak adtál, minket örökre itthagytál. Elfeledni Téged soha nem lehet, Te voltál a jóság és a szeretet. Elvitted a fényt a meleget, csak egy sugarat hagytál: az emlékedet." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy BARNA ISTVÁN a Kulacs Vendéglő vezetője kecskeméti lakos, 85 éves korában, 2020. szeptember 25-én, otthonában csendesen örökre elaludt. Temetése 2020. október 1-jén, 13.00 órakor lesz kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. "Édesapánk, Isten veled, legyen áldott nyugvóhelyed." A gyászoló család.
Szeretettel gondolunk mindazokra, akik VIRÁG JÓZSEFNÉ Ficsor Irma temetésén megjelentek, fogadják köszönetünket, hogy együttérzésükkel mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család.
"Amikor fáradtan lelkem roskadozva vittem, csöndesen és váratlanul átölelt az Isten." Fájdalommal tudatjuk, hogy MAROZSI IMRE kecskeméti lakos, 59 éves korában csendesen elaludt. Búcsúztatására saját kérésére szűk családja körében megtörtént. Édesanyja, felesége, gyermekei, unokái.
"Elvitted a derűt, a fényt, a meleget, csak egy sugarat hagytál itt, az emlékedet. Bennünk él egy arc és végtelen szeretet, amit tőlünk soha, de soha senki el nem vehet. Hiányodat feldolgozni nem lehet, csak próbálkozunk élni nélküled." Fájó szívvel emlékezünk TÓTH LÁSZLÓNÉ Márkus Mária halálának első évfordulóján. Szerető családja.
"Mondd hogy ez csak egy álom, és itt vagy most is velem, hogy semmi ne fájjon. Tudom, hogy elmentél... és minden már csak emlék, ha tudnám hogy merre vagy a kezemet nyújtanám feléd." Szomorú szívvel emlékezem szeretett férjem GURÁLY MIKLÓS pedagógus halálának 8. évfordulóján. Feleséged, Ica.
"Van, akinek az a sorsa, hogy örökké a szívedben maradjon, még ha távozik is az életedből." (Becca Lee) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH JÓZSEF gyémántdiplomás mezőgazdasági mérnök, a Bács-Kiskun Megyei Földhivatal volt vezetője kecskeméti lakos, életének 88. évében, rövid, súlyos betegség után 2020. szeptember 1-jén otthonában örökre elaludt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. október 2-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Mivel hamvai végső elhelyezése szülőfalujában történik, kérjük egy-egy szál virággal emlékezzenek rá. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család. Táviratcím: 6000 Kecskemét, Dobó krt. 9. 2/2.   
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy LADÁNYI JULIANNA Júlia néni nyugalmazott óvónő 2020. szeptember 17-én, életének 82. évében elhunyt. A kecskeméti Köztemető ravatalozójában 2020. szeptember 29-én, 15.00 órakor búcsúzunk tőle.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SZABÓ ANTAL búcsúztatásán megjelentek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GULYÁS ISTVÁNNÉ Turcsány Ilona kecskeméti lakos, 84 éves korában súlyos betegség után elhunyt. Temetése 2020. szeptember 30-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Tudjuk pedig, hogy ha földi sátorunk összeomlik, van Istentől készített hajlékunk." (2 Kor. 5,1) Szomorú szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ JÓZSEF életének 71. évében, súlyos betegségben, rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 2020. október 1-jén, 14.00 órakor római katolikus szertartás szerint a kecskeméti Köztemetőben lesz. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Halott virágok illatát nyögik a fák És megrázkódik a táj Valami véget ért, valami fáj..." Megtört szívvel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, apukánk, fiam, testvérünk KOVÁCS TAMÁS életének 45. évében 2020. szeptember 11-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Szívünkben, lelkünkben örökre velünk marad. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A földi út véget ért. Nincs több kín, szenvedés. A megnyugvás legyen örök, A végső úton ne legyen göröngy." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KARA ISTVÁNNÉ Bába-Kovács Julianna kecskeméti lakos, 97 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmukban osztoznak. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél, fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban." Fájó szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH IGNÁCZNÉ Erdei Mária az Alföld Áruház volt dolgozója kecskeméti lakos, 86 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÁCS JÁNOSNÉ Horváth Ilona kecskeméti lakos, 65 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 28-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik LACZKÓ ISTVÁNNÉ Szalai Ilona temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ FERENC a volt Ingatlankezelő és Távfűtési Vállalat távfűtés vezetője kecskeméti lakos, életének 87. évében, 2020. szeptember 21-én elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, 11.00 órakor lesz a nagykőrösi Bokros temetőben római katolikus szertartás szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"…Annyira akartam élni, A betegséget legyőzni. Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül, szívetekben Tovább élhetek!..." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BÉRES JÓZSEF 2020. szeptember 18-án, méltósággal viselt, hosszan tartó betegsége után, 62 éves korában örök nyugalomra tért. Búcsúztatása 2020 szeptember 26-án, 10.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Emléke legyen áldott, nyugalma békés! Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik elkísérik utolsó útjára, illetve osztoznak fájdalmunkban! A gyászoló család.
kecskemét / 48 perce
Elintézhetjük okosban is! – javasolták a hamis NAV-ellenőrök
Hraskó István
rekord / 50 perce
Most már tudjuk, kinek van a legtöbb Eminem-tetoválása a világon
ÍGY ALAKUL A JÁRVÁNYHELYZET / 59 perce
Operatív Törzs: holnaptól elkezdődik a testhőmérséklet-mérés az oktatási intézményekben (videó)
elsőfokú ítélet / 1 órája
Négy évet kapott a Dózsa György úti gázoló, soha többet nem vezethet
Egy géniusz diadala / 1 órája
Megnyitották a Munkácsy Múzeum új állandó tárlatát
Mentorprogram / 1 órája
Újabb magyar márkák mutatkozhattak be a milánói divathéten