téli sportbaleset

2018.01.22. 12:26

Hatalmas költségektől óvhat meg a téli utasbiztosítás

Van különbség a nyári utasbiztosítás valamint a téli között, például az, hogy egy normál utasbiztosítás fedezete sok esetben nem terjed ki egy sípályáról történő mentés költségeire.

Javában tart a tél és ez kedvez a síelés és egyéb téli sportok, utazások szerelmeseinek. De minden utazás akkor pihentető, ha nyugalomban telik. Ezt a nyugalmat segítheti egy jól megválasztott biztosítás.

A nyári utasbiztosítás, azaz egy normál utasbiztosításnak a fedezete, sok esetben nem terjed ki például egy sípályáról történő mentés költségeire – írta meg a hirado.hu, miután Póth Viktor, az OVB Magyarország üzletfejlesztési igazgatója az M1 Kosár című műsorában nyilatkozott.

A téli biztosítás lényege

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleménye szerint Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban. A szakember kiemelte: egy téli biztosításnak tartalmaznia kell

  • az orvosi,
  • mentési,
  • szállítási költségeket.
  • Hozzátette, nem egy olyan esetet láttak már, amikor valaki kórházba került, és naponta több 100 ezer forintnyi költség terhelte külföldön.

    Sokan a szervezett utakat választják abban a hitben, hogy az ár tartalmazza már az utasbiztosítást is. Póth Viktor megjegyezte, hogy az utazást szervező cégeknek kötelezően utasbiztosítást kell kötniük, ami az esetleges csődbe menetelük esetén a már befizetett díjak visszafizetését garantálja az ügyfeleknek.

    Azért is érdemes téli biztosításokat kötni, mert ha a több százezer forintot érő sífelszereléssel történik például valami, azt egy normál biztosítás nem téríti vissza – magyarázta a szakember. Pár százezer forintnyi térítési összegről lehet beszélni egy síbiztosítás esetén, és nem mindegy, hogy kifizeti-e a biztosító, vagy sem.

    Az autóval történik leggyakrabban baleset

    Ha saját autóval utazunk, és bármi történik azzal, akkor a hazaszállítás költsége szintén rengeteg pénzbe kerülhet. Ebben segítenek az autós assistance biztosítások – mondta Póth Viktor. Ezeket a normál utasbiztosítások nem tartalmazzák, némi (általában 30-40 százalékos) pótdíj fejében lehet az alapbiztosításhoz csatolva megkötni. Nagyon gyakori káreseményekről beszélünk – szögezte le.

    Póth Viktor felhívta a figyelmet: sokan biztonságban érzik magukat azért, mert a baleseti ellátáshoz kiváltották az Európai Unióban érvényes európai egészségbiztosítási kártyát. Ám baj esetén gyakran azzal kell szembesülniük, hogy a kártya az ellátást kizárólag az állami kórházakban fedezi, és csak az adott ország állami betegbiztosítottjai számára előírt szolgáltatásokra terjed ki.

    A limitekre is érdemes odafigyelni

    Az ügyfelek nincsenek tisztába azzal, hogy a különböző bankkártyához milyen térítési limitek tartoznak a biztosítást illetően. Egy bankkártyában átlagosan 5 millió forintos limit erejéig fizetnek a bankok, míg egy biztosításnál ez 50-100 millió forintra is kiterjedhet – mondta az üzletfejlesztési igazgató.

    Célszerű lehet független tanácsadót megkérdezni az utasbiztosítás megkötésénél, mert vannak apró betűs részek, és ezekre sokszor nem figyelünk oda eléggé, pedig pont azok tartalmazzák azokat a kritériumokat, hogy milyen esetekben nem fog fizetni a biztosító.

    A szakértők azt javasolják, hogy ha valaki Európán belül utazik, akkor legalább legyen egy körülbelül 30-50 millió forintos biztosítási védelme. Ha pedig Európán kívül, akkor 100 millió forint legyen ez a védelem. A biztosításokat az indulás előtt, tehát külföldi út esetén, a magyar határ átlépése előtt meg kell kötni, mert különben az nem lesz érvényes.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!