Gazdaság

2016.11.25. 13:53

Parázs hangulat a közgyűlésben

A SIIX Corporation üzleti vezérigazgatója előadást tartott a Nagykőrösön gyárat nyitó, japán világcég működéséről. A bemutatót követő képviselő-testületi ülésen több képviselő sérelmezte a projekt hosszas titkolását. Ábrahám Edit települési képviselő megkérdőjelezte a beruházás pénzügyi tisztaságát.

Koós Kata

Előadást tartott Jackson Muniandy, a Nagykőrösön jövőre gyárat nyitó SIIX Corporation elektronikai vállalat üzleti vezérigazgatója a világcég működéséről, felépítéséről, a városba tervezett gyáregységről a Nagykőrösi Önkormányzat csütörtöki képviselő-testületi ülését megelőzően. A vállalat az egykori Sanshin gyár területén, több mint 16 ezer négyzetméteren kezdi majd meg nagykőrösi tevékenységét jövőre, 300 új munkahelyet biztosítva a város lakosai számára.

Az üzleti vezérigazgató kifejtette: a tervek szerint július közepén kapják majd meg az építési engedélyeket. – A teljes befektetés összege 20 millió euró. Ebből körülbelül 3-4 millió eurót arra fogunk költeni, hogy a meglévő épületet és környékét felfejlesszük. A vezérigazgatónak az volt a kérése, hogy a nagykőrösi üzemet úgy kell megcsinálni, hogy világszínvonalon az első legyen – fogalmazott Jackson Muniandy.

Elmondta továbbá, hogy február, március környékén várható a dolgozók felvétele, akik júliusig a vállalat szlovákiai gyáregységében tanulnak és dolgoznak majd. Júliusban kezdődik a munkagépek szállítása, a tömeggyártás pedig a tervek szerint jövő szeptemberben indul.

A nagykőrösi önkormányzat képviselő-testületi ülésén több napirendi pont megtárgyalása során is szóba került a beruházás: több alkalommal parázslott fel a vita a városvezetők között.

A képviselő-testület jutalmat szavazott meg dr. Czira Szabolcs polgármesternek és dr. Körtvélyesi Attila alpolgármesternek a japán világcég Nagykőrösre településéért végzett munkájukért. A jutalmakat illetően Ábrahám Edit és Tornyi Béla képviselők nemmel szavaztak.

– Kötelességüket teljesítették. Ha én végzem a munkámat, nem várok érte több százezres jutalmat – fogalmazott Tornyi Béla. László Ferenc képviselő mindkét esetben, Kustár Tamás pedig a polgármester jutalmának esetében tartózkodott a szavazástól.

A továbbiakban Ábrahám Edit és László Ferenc sérelmezték a beruházás hosszas titkolását, valamint hogy nem kaptak meghívót a projektet a helyi nyilvánosság elé táró, november 16-i sajtótájékoztatóra. Dr. Czira Szabolcs hangsúlyozta: a beruházás üzleti titoknak minősült, mind a japán cég vezetői, mind Magyarország külügyminisztériuma ragaszkodott a projekt titokban tartásához.

Ábrahám Edit felszólalásában megkérdőjelezte a beruházás várost érintő pénzügyi hátterének tisztaságát arra hivatkozva, hogy a beruházási terület nem az önkormányzat, hanem egy városi cég tulajdonában van, mely növeli a korrupciós kockázatot. A polgármester nyomatékosan visszautasított minden korrupciós vádat. – A beruházás tisztaságát ne tessék megkérdőjelezni. Kikérem magamnak a japánok nevében is – fogalmazott dr. Czira Szabolcs, aki hangsúlyozta: a beruházásnak örülni kellene, nem rögtön a negatívumokat keresni, és a város rossz hírét kelteni a beruházók előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!