Gazdaság

2016.11.15. 20:40

Mercedes-gyár: béremelés lesz, de nincs egyetértés a szakszervezetek között

A kecskeméti Mercedes-gyár vezetése két évre szóló bérfejlesztésben állapodott meg a 400 tagú Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével, ez alapján húsz százalékkal nőhet a gyártósori munkások bére. A Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi tagjai ezt nem fogadják el. A két szakszervezet nem eszik egymás tenyeréből.

H. I.

Mint azt portálunkkal a cég közölte, mindkét szakszervezettel „intenzív tárgyalásokat” folytattak a bérfejlesztésekről. Hangsúlyozták, a gyár menedzsmentjének célja, hogy valamennyi érdekképviseleti szervezettel egyezségre tudjon jutni. A cégvezetésnek az „MTSZSZ-szel közösen sikerült egy, a korábbiakat jóval meghaladó többlépcsős bérfejlesztésben megállapodni a következő 2 évre”, amit a Vasas Szakszervezeti Szövetség nem írt alá és további tárgyalások iránt jelentette be igényét.

Az MTSZSZ azt emelte ki, hogy az öt éve Kecskeméten működő autógyárban most sikerült először írásos bérmegállapodást kötni, amely jelentős, mintegy 20 százalékos jövedelem-növekedést eredményez két év alatt a munkavállalóknak, míg a korábbi években csupán 4-6 százalékos emelések voltak.

Mint közösségi oldalukon közölték, a két évre szóló, kiszámítható bérfelzárkóztató megállapodás értelmében összességében a gyártósori munkavállalók bére 2017-ben 12 százalékkal emelkedik (200 ezer forintnál kevesebb nem lehet), míg 2018-ban további 7 százalékkal, és az emelt alapbért tovább növelik a bérpótlékok. Emellett nő a dolgozók valamennyi juttatása, mint például a jelenléti bónusz 2,5 százalékkal, célprémium (30-20 ezer forint), cafeteria (10-10 ezer forint).

„Mindezt figyelembe véve a jövedelemnövekedés átlagosan a 20 százalékot is eléri. Járulékcsökkentés esetén, az ebből eredő megtakarításról az MTSZSZ további tárgyalásokat folytat a munkáltatóval, a további jövedelem emelés mértékéről” – tudatták. Az MTSZSZ hozzátette, a tárgyalások a Vasas Szakszervezettel együtt zajlottak, többszöri egyeztetéseket követően a két szakszervezet igyekezett közös álláspontot kialakítani, ők „kidolgozott stratégiával és szakmai számításokkal alátámasztott állásponttal képviselték a dolgozók érdekeit”.

A Vasas Szakszervezet 15 százalékos béremelést követel. Ők azt írták közösségi oldalukon, nem tudják elfogadni, hogy „két évre legyen bebetonozva a bérfejlesztés” és nem támogatják az erről szóló megállapodást, melyet az MTSZSZ szerintük „a hátuk mögött” írt alá a vállalattal. Követelésüket úgy foglalták össze: „15 százalékos érdemi bérfejlesztés alapbérben, nem trükközések és főleg nem 2 évre”. A Vasas Szakszervezet szerint a „jelenlegi gazdasági, gazdaságpolitikai, szociálpolitikai viszonyok magas bizonytalansági szintje, a munkaerőpiac helyzete és annak hatásai a foglalkoztatásra túlzottan összetettek ahhoz, hogy hosszabb távon tervezni, megállapodni lehessen… a munkavállalók érdekeit egyévesnél hosszabb megállapodás nem szolgálja”, ezért mindenképpen 2017-re szóló egyéves megállapodásra törekszenek. Egyúttal bejelentették, hogy sztrájkbizottság alakult a Mercedes-gyárban.

Nem esznek egymás tenyeréből

A két szervezet közösségi oldalán olvasható posztokból, kommentekből kitűnik, hogy nem ápolnak túl jó viszonyt egymással. A Vasas „színdarabnak” minősítette a cégvezetés és a„kedvenc szakszervezet”, az MTSZSZ közötti bértárgyalásokat, és azt írták, hogy az MTSZSZ „nem jogosult bérmegállapodást kötni, mert nincs elég tagja a reprezentativitáshoz”. Közölték azt is, hogy jogilag érvénytelen a megállapodás, és ők azt nem írják alá.

AZ MTSZSZ oldalán az egyik hozzászóló azt magyarázza, hogy a két évre írásba foglalt bérmegállapodás azért jó, mert „ha recesszió lesz 2018-ban, a 7 százalék biztos, ha viszont munkaerőhiány alakul ki, akkor a munkáltató a munkaerő biztosítása érdekében úgyis kénytelen bért emelni”.

„Az a szégyen, hogy 5 évig semmit sem csináltatok. Az összes elétek tolt papírt szó nélkül aláírtátok bértárgyalás nélkül. Most odajöttetek a bértárgyalásra és hárman háromféle bérfejlesztési igénnyel léptetek fel egy csapaton belül. Az a szégyen, hogy az elnökhelyettesetek két értelmes mondatot nem tudott kinyögni, csak hebegett-habogott. Az a szégyen, hogy a mai napig egyetlen értelmes bérigényt nem tudtatok leadni írásban, vagdalkoztok a számokkal mindennemű szakmai alátámasztás nélkül. Ha jól számolom, ez a bérigény, amit most benyújtottatok (15 százalék) már a hetedik variáció. Abszolút felkészületlenül a levegőbe beszélve vagdalkoztok, sztrájkot szerveztek. Mellédumálásban ti vagytok a nagyok, mi leadtunk egy minden tekintetben alátámasztott szakmai érvelést írásban már a bértárgyalások elején. Ti meg csak lázítotok” – vágott vissza az MTSZSZ egyik tagja a Vasasnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!