Gazdaság

2016.02.17. 17:21

Jól teleltek eddig a szőlők és a gyümölcsösök

A hónap első felében 50 milliméternyi csapadék hullott a megye középső részében. Egyre több helyen csillog a víz a földeken.

Barta Zsolt

A kiskőrösi térségben rövid idő alatt jött eső következtében 4800 hektárnyi őszi vetésből 1500 átnedvesedett, 200 hektáron pedig csillog a víz. A tavaszi vetésre szánt területeken 100 hektáron csillog a víz, itt az átnedvesedés pedig 750 hektáron történt meg - nyilatkozta lapunknak Kiss Zsoltné Csővári Andrea körzetvezető falugazdász.

A gond az, hogy amennyiben az esőzés folytatódik, úgy az átnedvesedett területek is hamar belvizessé válhatnak. Februárhoz képest decemberben és januárban megfelelő mennyiségű volt a csapadék eloszlás. Az elmúlt két hétben viszont annyi hullott le, mint máskor egy hónap alatt sem.

A hideg évszakban a szőlők és a gyümölcsösök megfelelően teleltek át. A múlt héten bevizsgált rügyek szépek. Ha a februárban szokatlan meleg időjárás továbbra is megmarad, akkor véget ér a növények mélynyugalmi állapota. A gazdák azonban tartatnak attól, hogy akár márciusban is beköszönthet egy hideghullám. Néhány éve a nemzeti ünnep idején annyi hó hullott, hogy szinte megbénult az országban a közlekedés - mondta Kiss Zsoltné Csővári Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!