Gazdaság

2015.11.21. 17:37

Decemberben dönthetnek az adózók

December közeledtével az adózóknak érdemes átgondolniuk, hogy a következő évtől milyen adózási mód szerint kívánják adókötelezettségeiket teljesíteni.

baon.hu

Különösen az áfa-alanyok számára fontos határidő a december 31., mivel eddig dönthetnek arról, hogy a korábban tett nyilatkozatukat megváltoztatva a következő évtől már más adózási mód szerint kívánnak adózni.
Az eva alanyiság választásának vagy megszűnésnek bejelentését december 20-ig kell megtenniük azoknak, akik 2016. január elsejétől az eva hatálya alá kívánnak bejelentkezni vagy ellenkezőleg, a továbbiakban nem az eva törvény rendelkezései szerint kívánják teljesíteni adókötelezettségeiket. Tekintettel arra, hogy idén december 20. vasárnapra esik, ezért a következő munkanapra, azaz december 21-ére vonatkoznak az eva-alanyiság megszűnésével és a kijelentkezéssel kapcsolatos határidők.

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy főszabály szerint a vállalkozási tevékenységet folytató adózónak minden, a korábban bejelentett adatokban történő változást, a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül az erre a célra rendszeresített adatmódosító lapon be kell jelentenie. A változás-bejelentésekre szolgáló nyomtatványok megtalálhatók a NAV honlapján (www.nav.gov.hu). A kitöltésben a kitöltési útmutató segíti az adózókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!