Gazdaság

2014.01.10. 13:13

NGM: a turizmusban trendfordító év volt 2013

Trendfordító év volt a turizmusban a tavalyi, a KSH pénteken közzétett január-novemberi adatai szerint ugyanis Magyarországra egyre több külföldi vendég érkezik, miközben a belföldi vendégek száma is nő - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten.

MTI

Horváth Viktória hangsúlyozta, az adatok azt mutatják, hogy Magyarország vendégszerető, jó programokat, és jó szolgáltatásokat kínáló, gyönyörű ország.
A vendégforgalom és a vendégéjszakák 5 százalék körüli növekedése mellett a szállásdíjbevételek is közel 10 százalékkal bővültek. Mindezek alapján az átlagárak is újra emelkedhetnek, amivel az ágazatban dolgozó vállalkozások versenyképessége tovább erősödhet - mondta.

Szavai szerint a belföldi turizmus növekedése a SZÉP-kártyának köszönhető, amelynek célja kettős: a gazdaságfejlesztési célok mellett a munkavállalók egészségmegőrzésének segítése. Adataik szerint a felhasználás összege a megelőző évhez képest 50 százalékkal 68 milliárd forintra nőtt. A kártya bevezetése óta 111 milliárd forinttal segítette a hazai turizmust és vendéglátást - emelte ki.

Felhívta a figyelmet arra: jelenleg 28 milliárd forint fel nem használt összeg található a kártyákon, amelyből 4,7 milliárd forint felhasználhatósága az idén májusban lejár.

Ismertette: a kormány nemcsak a SZÉP-kártyával segíti az ágazatban dolgozó vállalkozások működését, hanem fejlesztésekkel is. Az elmúlt 7 éves időszakban 1100 turisztikai projekt 291 milliárd forintos támogatást kapott, ezzel 444 milliárd forintnyi fejlesztést valósított meg. Megjegyezte, hogy az elmúlt 3 évben megsokszorozódott a pályázati források összege, mert a támogatás több mint 73 százalékát 2010-2013 között ítélték oda a nyerteseknek.

Hangsúlyozta, hogy az ágazat közel 9 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, a munkahelyteremtéshez pedig több mint 10 százalékkal. A turizmussal munkahelyet teremteni az ország bármelyik pontján lehet, az ágazat sokféle képesítésű dolgozót tud foglalkoztatni - mondta.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondta: a beutazó forgalomban 2011 óta dinamikus a növekedés, a nemzetközi, európai, régiós trendek, utazási- és foglalási szokások változásának nyomon követése kiemelten fontos feladat a további növekedéshez.

A KSH adatairól elmondta: a hazai szálláshelyeken több mint 11 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak, a legfontosabb küldő piacok alakulása vegyes képet mutat. Ausztria és Németország esetében kisebb visszaesést tapasztaltak, miközben az orosz vendégek száma 20 százalék feletti mértékben nőtt.

Közlése szerint a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság adatai szerint a magyarországi szálláshelyeken 3,2 százalékkal nőtt a foglaltság a vizsgált szállodák esetében. A Revpar (egy kiadható szobára jutó bevétel) 5 százalékkal nőtt, meghaladta a 40 eurót, ezzel az ország Európa középmezőnyében helyezkedik el - mondta. Horváth Gergely kiemelte, hogy az MNB adatai szerint a turizmus devizaegyenlege az első háromnegyed évben 1,845 milliárd euró volt, 7,7 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest.

Az MT Zrt. a 2013-as évre a belföldi vendégéjszakák számának 4,6 százalékos, míg a külföldi vendégéjszakák esetében 5 százalékos növekedését várja. Az idei évre a belföldi vendégéjszakákban 2 százalékos, míg a külföldi esetében 4,1 százalékos növekedést jeleznek előre - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!