Gazdaság

2013.09.20. 18:42

Könyvtárban kerestek állást

Szokatlan helyszínen, a kecskeméti megyei könyvtárban volt pénteken állásbörze.

Hraskó István

– Kinőttük a kirendeltség épületét, és az álláskereső ügyfelek nagy számára is tekintettel igyekeztünk a mostani alkalomra új, megfelelő helyszínt találni. Örülök, hogy a könyvtár befogadta a rendezvényt, hiszen ez a tudás tárháza, az egész életen át tartó tanulás egyik alappillére,  és mint tudjuk, a tudás a munkaerőpiacon alapvető fontosságú - ezzel indokolta  a "költözést" dr. Tyavoda Andrea, a Kecskeméti Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségének vezetője.

Az állásbörzén 24 munkáltató vett részt, több mint 100 munkakörben közel 500 főnyi munkaerőt kerestek. Gyakorlatilag a gazdaság minden szektora képviseltette magát, a gépjárműgyártástól kezdve a logisztikán, szociális szférán át a mezőgazdaságig. Az érdeklődés a korábbiakhoz hasonlóan újra hatalmas volt az álláskeresők részéről, egész délelőtt sorok álltak a cégek asztalainál.
- Jelenleg körülbelül 7200 az álláskeresők száma kirendeltségünk illetékességi területén. A helyi munkáltatók nagyon jó partnerek, remekül együtt tudunk velük működni. Ha speciális  munkaerőigényük van, közös képzéseket szervezünk, így a a keresettebb szakmák felé tudunk eltolódni - folytatta a kirendeltségvezető.

A börzén különösen nagy hangsúlyt helyeztek ezúttal a külföldi munkavállalásra.Tyavoda Andra ezzel kapcsolatban elmondta: sokan negatív tapasztalatokkal érkeznek haza a határon túlról, ezért a munkaügyi kirendeltség célja nem is lehet más, minthogy hasznos információkkal  felkészítse a buktatókra azokat, akik már döntöttek a kivándorlás, a kint munka mellett. Szükséges nyelvismeret, egészségbiztosítás, munkaszerződés - sok dolog van, amire figyelni kell. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sok érdeklődő volt az állásbörzén
[/caption]

Az EURES honlapon az érdeklődők megtekinthetik az állásokat, megtudhatják azt is, milyen bért kapnának külföldön, kitől kérhetnének segítséget szükség esetén egy adott uniós országban. A mostani börzére Ruskó Krisztián osztrák EURES-tanácsadót sikerült megnyernie a kirendeltségnek, aki a szomszéd országbeli munkaügyi tapasztalatokra hívta fel a figyelmet.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!