Gazdaság

2013.07.18. 19:57

Új állások állami támogatással

Bács-Kiskun megyében a vállalkozások 387 új állást hoznak létre a tavasszal kiírt munkahelyteremtő pályázat segítségével. Az Izsáki Házitészta Kft. tíz új dolgozót vesz fel.

Barta Zsolt

Országszerte mintegy 6500 új állást teremt a kormány a magánszektorban abból a 13 milliárd forintból, melyre a tavasz során pályázhattak a hazai vállalkozások. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár Izsákon beszélt erről a helyi tésztagyárban, ahol tíz fővel bővítik a dolgozók létszámát.

– Mindenek előtt mikro-, kis-, és középvállalkozásokat támogattunk, olyanokat, amelyek a nehéz helyzetben is képesek a termelésüket növelni hangsúlyozta az államtitkár. Abban reménykedünk, hogy a támogatások legalább két évig stabil állást jelentenek mindazoknak idehaza, akik így kenyérkeresethez jutottak – hangsúlyozta a politikus.
– A megyében a tavalyi év 65 pályázatához képest, az idén 144 munkáltató élt a pályázás lehetőségével. Erről Kollár Péter, a megyei munkaügyi központ igazgatója számolt be. A miniszteri döntés eredményeként 100 cég 740 millió forintot kapott azért, hogy 387 új munkahelyre vegyen fel embereket. Ezek többsége, mintegy 326 nyilvántartott álláskereső volt. Emellett 953 fő munkahelymegőrzése is megtörtént.

– Büszkék lehetünk az izsáki cég termékeire, melyek a szőlő, a bor, a pezsgő mellett ma már a város jelképének számítanak – hangsúlyozta Mondok József polgármester. Majd kiemelte, hogy a minőségi száraztésztagyártás fellegvárának számító cég teljes mértékben hazai családi vállalkozás.

A tájékoztató során elhangzott, hogy a cég a támogatás kapcsán 53 milliós beruházást hajt végre, és a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 22 milliós vissza nem térítendő támogatásban részesül. A gyárban új olasz csomagológépet állítanak munkába, ennek kiszolgálása érdekében növelik az alkalmazottak számát. A beruházások ezzel nem állnak le, augusztusban indul egy új raktárcsarnok építése. Juhász Sándor cégtulajdonos lapunknak elmondta, hogy az új logisztikai központ segítségével, mintegy két hónapnyi terméket tudnak majd raktározni. Így a jelenleginél is rugalmasabban tudják kiszolgálni a megrendelőket, illetve könnyebb lesz a szabadságok kiadása. A beruházás a tél előtt készül el.  

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Juhász Sándorné cégvezető mutatja be Czomba Sándor állalmtitkárnak a gyárlátogatás során a tojástörő berendezést.
[/caption] 

Főleg az interneten jelentik be az alkalmi munkavállalókat

– Három év alatt két és félszeresére nőtt az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók száma – közölte Czomba Sándor Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Kiskőrösön. A sajtótájékoztató helyszíne egy olyan, mintegy két hektáros területen épülő fóliaház volt, ahol a kivitelező maga is alkalmaz időnként alkalmi munkásokat. A kormányváltáskor 80 ezer főt foglalkoztattak idényjellegű munkában, illetve egyszerűsített foglalkoztatással, 2011-ben 140 ezer, 2012-ben 170 ezer, 2013 júniusában már közel 200 ezer főt – mondta a politikus.

Adatai szerint a költségvetésnek 8 milliárd forint bevétele keletkezik az idénymunka esetén alkalmazottanként befizetendő napi 500 forintokból és az alkalmi foglakoztatásnál személyenként naponta befizetendő ezer forintokból. Az ügyfélkapun és telefonon keresztül lehet az egyszerűsített foglakoztatást bejelenteni a munkaügyi központokhoz. Czomba Sándor érdekességként említette, hogy a bejelentések 85 százaléka internetes, míg a 15 százalékukat telefonon teszik meg.

Font Sándor (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Bács-Kiskun megyében a nyári mezőgazdasági munkálatok idején nagyon sok külföldi munkavállalót alkalmaznak a vállalkozások, mert nincs elegendő hazai munkavállaló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!