Gazdaság

2013.07.17. 17:04

Kecskeméten dinamikusan nő az üzleti turizmus

A magyarországi városok közül Kecskeméten kiemelkedő arányban nőtt a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 2008 és 2012 között, az üzleti turizmusnak köszönhetően – mondta el Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere az MTI-nek.

Zsámbóki Dóra

A Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint 2008 és 2012 között 36 ezerről 76 ezerre növekedett a külföldiek által Kecskeméten eltöltött vendégéjszakák száma, az átlagos tartózkodási idő elérte a 3 éjszakát – hangsúlyozta a gazdasági ügyekért felelős tisztségviselő. Az alpolgármester kiemelte a 2011-es évet, amikor az előző évhez képest 150 százalékkal nőtt a külföldiek által Kecskeméten eltöltött vendégéjszakák száma, ez a 11. helyet jelentette a leglátogatottabb hazai települések sorában. Ez az eredmény a Mercedes-Benz kecskeméti gyárépítésének, a hozzá kapcsolódó beszállítók betelepülésének, a Phoenix-Mecano Kecskemét Kft., valamint a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. fejlesztésének köszönhető elsősorban, de számos további vállalkozás is települt a városba – emelte ki az alpolgármester.

A kecskeméti kereskedelmi szálláshelyeken évente összesen 45-55 ezer vendéget regisztrálnak, ebből a belföldi turisták érdeklődése az elmúlt években azonos szinten állt, évente megközelítőleg 30 ezer belföldi vendég érkezik Kecskemétre, akik átlagosan 1,8 napot töltenek a város kereskedelmi szálláshelyein. Szemereyné Pataki Klaudia szerint a 2013-as év a belföldi turizmus szempontjából jól indult, mert 12,3 százalékkal nőtt a városba érkezett vendégek száma 2012. azonos időszakához képest.

A belföldi turisták száma főleg a város kiemelkedő kulturális eseményei – a Tavaszi Fesztivál, a Kodály Művészeti Fesztivál és a Hírös Hét Fesztivál – időszakában nő. A nemzetközi rendezvények idején – Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, fogathajtó világbajnokságok – a külföldiek mellett a hazai turisták érdeklődése is jelentős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!