Gazdaság

2013.07.22. 21:13

Bizalomerősítő családi nap

Hogyan fejik a tehenet? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptak választ azok az érdeklődők, akik részt vettek a fülöpjakabi T. Szabó István mintagazdaságában tartott családi napon.

Vajda Piroska

A fülöpjakabi T. Szabó család saját kezébe vette sorsát, a vetésforgó eldöntésétől az értékesítésig mindent maguk végeznek. A szülők mellett a család öt lányának, és azok barátainak is bőven ad munkát a tejelő szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozó gazdaság. A családfő T. Szabó István 30 éve foglalkozik tejtermeléssel. Több krízis helyzet után is talpra állt.

Városföldi tanyáján – ahol kezdetben még áram sem volt – kezdett gazdálkodni. Első két vemhes üszőjét hitelből vásárolta. Szép lassan szaporodott állatállománya. Már minden ment a maga útján, amikor istállójuk kigyulladt, szinte mindenük odaveszett. A fiatal gazda nem adta fel. Elölről kezdett mindent. Éjjel-nappal dolgozott. A sok munka meghozta gyümölcsét, annyira felfejlődött a gazdaság, hogy kinőtték a városföldi telepet. A T. Szabó család ekkor döntött úgy, Fülöpjakabra költöznek, ahol megvásárolták az egykori termelő szövetkezet elhagyott szarvasmarhatelepét.

A család épp, hogy otthonra talált Fülöpjakabon és rendeződtek dolgaik, amikor jött az újabb csapás: a Mizo csőd miatt hatalmas veszteségük keletkezett. Ám kitartó munkával ebből is kilábaltak. Sőt, gazdaságuk volt az első az országban ahol dán mintára a legmodernebb fejőház és tejház létesült. Chippel ellátott teheneiket számítógépen kísérik figyelemmel, pontosan tudják, egy-egy jószág mennyi tejet adott aznap, milyen és mennyi takarmányra van szüksége. De, még azt is látják, mikor mozdult meg először a vemhes tehén kisborjúja. Mára eljutottak arra a szintre, hogy az apróbb részletekre, a szakma szépségére is koncentrálhatnak – mondta el a családi napon a házigazda.
Elérkezett a feldolgozás időszaka, ezáltal pedig teljes körűvé válik családi gazdaságuk. Végső céljuk, hogy teljesen függetlenek legyenek. Ennek érdekében kezdték el a tej forgalmazását is. Ma már 13 környékbeli településen automatáikban értékesítik a gazdaságukban megtermelt tejet.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A T. Szabó család összetartása példaértékű lehet mindenki előtt.
[/caption]

– Öt évvel ezelőtt ugyanis annyira lecsökkent a tej felvásárlási ára, hogy egyáltalán nem fedezte az előállítási költségeket. Ekkor találtuk ki, hogy magunk értékesítjük a magunk megtermelte tejet. Az automaták rendszeresen sms-t küldenek, arról hogy a tejmennyisége mennyi időre elegendő, ennek ismeretében töltjük újra a gépeket – részletezte a T. Szabó István, akitől azt is megtudtuk a közelmúltban mozgóértékesítéssel is elindultak, termékeiket saját hűtőkocsiijaikkal árusítják. 

A közelmúltban tartott családi napra a fogyasztók mellett a gazdaság minden érintett partnere meghívást kapott. Csáki Béla, Fülöpjakab polgármestere büszkén értékelte a mintagazdaság tevékenységét. Mint mondta, színvonalas munkájukkal évek óta öregbítik a település hírnevét. A háziorvos a tejfogyasztás emberre való pozitív hatásairól, a hatósági állatorvos pedig a telep állategészségügyi jellemzőiről beszélt, de szó volt a takarmányozásról, a fejőházról, és arról is mit jelent államilag ellenőrzött tejet előállítani. T. Szabó István szerint talpon maradásuk titka az ősi körforgásban rejlik. A család minden tagja kiveszi részét a munkából. Van, aki a földeken, van, aki az állattenyésztésben, van, aki a feldolgozásban, van, aki pedig az értékesítésben dolgozik. Mindezt saját földjeiken, saját gépeikkel teszik. Így válik teljessé a gazdaság, melyhez a nyílt napon arcukat is adták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!