Gazdaság

2013.05.14. 18:27

Támadhatnak a kártevők

Minden kedvező feltétel kialakult a gyümölcspusztító rovarok szaporodásához. Támadhatnak a levéltetvek, gyümölcslegyek, molyok.

Miklay Jenő

Az idei tavaszon viszont szerencsére nyugton maradt a monília, a csonthéjasok legnagyobb veszedelme. A száraz időjárás nem engedte elszaporodni a  gombakártevőket a Duna-Tisza köze gyümölcsöseiben. Az őszibarack lombját rendszerint tönkre tevő tafrina is inkább csak azokban az ültetvényekben ütötte fel a fejét, ahol a elmulasztották a tél végi lemosó permetezést.

Ezzel szemben szinte minden kedvező feltétel kialakult ezen a tavaszon a gyümölcspusztító rovarok szaporodásához. – A kórokozók visszaszorulásával idén sem lett sokkal olcsóbb a növényvédelem, hiszen gyümölcstermesztő gazdaságok többsége nem kockáztat. A megelőző, szisztematikus permetezéseket minden körülmények közt elvégzik – mondja Szabó Balázs növényvédelmi mérnök.

– A rovarkárosítók ellen viszont többnyire előrejelzések alapján esetleg  a kártevők megjelenésekor védekeznek, de a tanulság mindig az, hogy ebben az esetben is a szisztematikus növényvédelemmel lehet biztonságosan megóvni a termést. Védekezni szükséges az összes gyümölcsösöket károsító rovarfaj ellen a virágzások után. Almásokban, szilvásokban a szőlőben főleg a molyok, illetve a csonthéjasokban a cseresznyelégy elszaporodásának megelőzése a legfontosabb. Természetesen a gombás fertőzésekre a továbbiakban is számítani kell az időjárástól függően. Például a szőlőt felszívódó, illetve kontakt szerekkel szükséges kezelni a peronoszpóra, a lisztharmat, szürkepenész ellen  – javasolja a kertészeknek a nagykőrösi szakember.

Szabó Balázs a szántóföldi növénykultúrák, elsősorban a kalászosok védelmére is felhívta most a termesztők figyelmét.
– Kalászolás után a lombvédelem az elsőrendű feladat a levélbetegségek ellen. Főleg a fuzárium, valamint a vetésfehérítő bogár megjelenése várható. A betegségek megjelenése, terjedése természetesen függ a növényállomány egészségi állapotától, a környezettől. A nagyobb gazdaságok többsége korszerű technológiát alkalmaz a tápanyagok utánpótlására akár levéltrágyaként adagolva is. A gyomirtásban is folyamatos a fejlődés, például a kukoricához is beszerezhetők olyan EU-szabványú szerek, amelyekkel lehetséges teljesen mentesíteni a gyomoktól a veteményt – tájékoztatott Szabó Balázs.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szisztematikus védelemmel óvható meg a termés
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!