Gazdaság

2013.03.18. 14:12

A repcében egyaránt kitelelt a gaz és az ormányos

Borsot tör a földművesek orra alá az idei tél. Viszonylagos enyheségével sok kártevőt hagyott hátra.

Miklay Jenő

Ez idő tájt főleg a repcetermesztők  gondja nőtt a becőormányos elleni védekezéssel. Pesti Gábor növényvédelmi mérnök, a nagykőrösi gazdakör elnöke felhívta a gazdálkodók figyelmét: a kártékony rovarok túlnyomó része átvészelte a telet, időszerű ellenük elkezdeni a védekezést. A gyomoknak is kedvezett az időjárás, az enyhüléssel intenzíven kelnek a növényi kulturákban, különösen az őszi vetésű állományokban. A gyomosodás jelentősen befolyásolja a növények egészségi állapotát és majd a terméshozamokat, ezért elengedhetetlen  az ősziek gyomírtó vegyszerekkel való kezelése.

Megéri a munka, ugyanis a hozzá való kemikáliák árát tekintve, viszonylag kevés költséggel megoldható a növények gondozása. Hatékony szerek állnak rendelkezésre. Pesti Gábor számítása szerint egy-egy extra gyomírtás 5 ezer forintból kihozható és a repcebecő ormányos írtása sem kerül többe 2-3 ezer forintnál hektáronként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!