Gazdaság

2012.12.04. 15:27

Bács-Kiskunban az autógyártás húzza felfelé a gazdaságot

Az élelmiszeripar bír továbbra is a legjelentősebb teljesítménnyel.

PN

Az év első felében a legalább öt főt foglalkoztató ipari vállalkozások Bács-Kiskun megyei telephelyeinek ipari termelési értéke 447 milliárd forint volt, összehasonlító áron 21 százalékkal meghaladta a 2011. I. félévit. Ezzel szemben országosan, ha minimális mértékben is, de csökkentek a teljesítmények. Bács-Kiskun átlagon felüli növekedési üteme a kecskeméti autógyártás megindításának eredménye, a megye jelenleg az ország ipari termelésének mintegy 4 százalékát adja. A 856 ezer forint egy lakosra jutó termelési érték azonban az országos átlagnak még mindig alig több mint héttizede, a régiós átlagot viszont már meghaladta. A teljesítmények növekedése a legalább 50 főt foglalkoztató megyei székhelyű szervezetek adataiban még inkább megmutatkozott. Ezeknek a vállalkozásoknak az ipari termelési értéke 346 milliárd forintot tett ki, volumene 30 százalékkal magasabb a 2011. I. félévinél. A teljesítményekhez továbbra is az élelmiszeripar járult hozzá – 34 százalékkal – legnagyobb mértékben, de a járműipar részesedése egyetlen év alatt 15 százalékponttal, 28 százalékra növekedett. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bács-Kiskun átlagon felüli növekedési üteme a kecskeméti autógyártás megindulásának eredménye
[/caption]

A Bács-Kiskun megyei székhelyű ipar termelési volumenének alágazatonkénti alakulása tehát meglehetősen hullámzó. A járműipar 2,6-szeres felfutása mellett a textilipar teljesítménye egytizedet meghaladó mértékben visszaesett. A megyei székhelyű ipar értékesítésének nettó árbevétele az I. félévben 348 milliárd forint volt, volumene a termelést némileg meghaladó mértékben, 31 százalékkal emelkedett. Országosan viszont mindössze 1 százalékkal nőtt az ipar összehasonlító áron mért nettó árbevétele. A megyei ipar export orientáltsága tovább emelkedett: a külföldre történő értékesítés árbevétele igen jelentősen, 44 százalékkal emelkedett, míg ugyanezen arány belföldi relációban mindössze 8 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!